Srbija

Metoda vozača da izbegnu "Oko sokolovo": Prelepe trakama brojeve tablica

Izvor: 
Euronews Srbija/021 Ned, 27/11/2022 - 13:06Vozači u Srbiji dovijaju se na razne načine kako bi izbegli moguće saobraćajne kazne, a jedan od novijih trendova je prepravljanje registarskih tablica ili skrivanje njihovog dela. 

Međutim, ovakvi postupci mogu da ih dovedu do ozbiljnijeg krivičnog dela falsifikovanja javne isprave, ocenjuju stručnjaci za saobraćaj u razgovoru za Euronews Srbija.

Na beogradskim ulicama postalo je primetno da se pojedini vozači odlučuju da preprave ili prikriju svoje registarske tablice, a sve u cilju kako bi na taj način "doskočili" sistemu "Oko sokolovo" i saobraćajnim kamerama kojih ima svuda po gradu.

Vozači su, kako piše dalje Euronews Srbija, sada postali kreativniji u tome, pa pored toga što su ranije tablice prikrivali zaštitnim hirurškim maskama, nalepnicama, fasciklama, papirima i različitim oznakama, u poslednje vreme su otkrili novu metodu. Ona zapravo podrazumeva prepravljanje brojeva crnom trakom ili prelepljivanje brojeva ili slova svetlom trakom, pa na taj način, veruju vozači, mogu da nadmudre sistem i policajce i ne budu evidentirani ukoliko su načinili prekršaj.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava za Euronews Srbija da pokušaj prepravke tablica može da bude uzaludan, još, kaže, vozač iz jednog ulazi u drugi prekršaj i to u onaj u kome ima i elemenata krivične odgovornosti, a odnosi se na falsifikovanje službenih isprava.

"Registarska tablica je javna isprava koja je izdata od strane državnog organa. Svaka prepravka registarskih tablica, neovlašcena, ima elemente krivičnog dela falsifikovanje javne isprave. To je teži oblik krivičnog dela. Svako ko preduzme jednu takvu radnju čini krivično delo i rizikuje zatvorsku kaznu", rekao je Okanović.

Kako je objasnio, kada vozilo u prekršaju snimi "Oko sokolovo" ili kamera, to znači da je verovatno već načinjen određeni prekršaj, ali kako dodaje, dodatna prepravka ili skrivanje dela registarske tablice je dosta ozbiljnija stvar od toga.

Sa Okanovićem se slaže i profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, koji navodi da tablica mora da bude jasna i čitljiva i ako se to sprečava na bilo koji način, vozač je u problemu. Kako kaže, prepravljanje tablice ili skrivanje identiteta doživljava se kao falsifikat, a to je, dodaje protivno zakonu.

"To je falsifikovanje, nema dileme. Registarska tablica je unikatna. Niko drugi sem ovlašćenog organa nema pravo da je proizvodi. Kao što je slučaj sa ličnom kartom. Samo što je ona za živog čoveka, a tablica je za automobil. To je identifikacioni dokument. Ko god proba da ga prepravi, on radi falsifikat. To je krivično delo. Ista je priča bez obzira šta prepravljate, a ako služi kao identifikacioni dokument. Vi ste ga prepravili i lažno se predstavljate. Hoćete da prikrivate svoj identitet ili da sebi date tuđi, svejedno je", kaže on.

Upitan koliko je izvesno da se na ovaj način sistem preveri i da li je to moguće, prof. Vujanić kaže da je teško nadmudriti sistem, jer prevara može da se otkrije brzo i lako, samo je, dodaje, važna ažurnost policajca koji treba tako nešto da uoči.

"Nije moguće prevariti sistem. Kada oni primete da se nešto događa, oni reaguju. Kada pretražuju bazu, vide koji je automobil koje marke i koje boje, i koje tablice idu uz njega. Oni tog momenta mogu da otkriju. Nema takvih 5.000 automobila. Ne možete da nađete neki ford, crvene boje sa nekim registarskim tablicama kog nema u sistemu. Onda znate da nešto ne štima. Vrlo brzo oni mogu da otkriju čiji je auto, a onda slede sankcije. Samo ako policajac u tom tenutku nije ažuran, to može da prođe u prvom trenutku, ali drugi će sigurno spaziti da je vozilo nepropisno parkirano i vozač će da plati duplu kaznu i za prekršaj i za pokušaj prevare", kaže prof. Vujanić.

Što se konkretno Oka sokolovog tiče, on objašnjava da je tu dodatno lakše jer se u njemu nalazi i policajac koji može uvek i odmah da reaguje na terenu ukoliko vidi da se nešto ne uklapa.

I advokat Aleksandar Radivojević objašnjava za Euronews Srbija da je ovde reč o falsifikatu isprave jer se to, kaže, radi svesno kako bi se prikrio identitet, ali i ostvarila korist u smislu da se ne dobije kazna ako do prekršaja dođe.

"To je krivično delo falsifikata. Iz razloga što ovo krivično delo obuhvata ne samu činjenicu da vi nešto prepravite, već i da vi koristite nešto što je prepravljeno odnosno, što nije izdato od strane ovlašćenog nadležnog organa. Svako ko je stavio na određeni način neku traku, pa se prave određena slova da bi se zbunio onaj ko treba da izvrši uvid u tablice ili bilo kakve druge markere, to se čini kao delo falsifikata, ali i kada to koristite vi činite delo falsifikovanja. Dakle, onaj ko vozi automobil ne može da se brani time da kaže da je to uradio neko drugi i da ne zna o čemu se radi", objašnjava Radivojević.

Kako je objasnio, postoje prekršaji ukoliko neko nije na pravilan način izvršio registraciju motornog vozila ili sa sobom ne nosi saobraćajnu dozvolu, ali skrivanje dela tablice ili njena prepravka, kaže, nema veze sa tim.

"Ti prekršaji oko loše registraicije ili nedostatka dokumenta su blaga varijanta, ovo sa tablicama je svesno i po meni je krivično delo. Vi ne smete da dirate nešto što je organ izdao, a to je tablica koja je napolju. Ako izvršite i prepravku nalepnice da vam važi još godinu dana i to je krivično delo falsifikata. To je teži oblik prestupa", kaže on.

Upitan da li ima razlike kada je u pitanju prepravka slova ili kada neko prikrije deo registarske tablice, Radivojević kaže da razlike nema, jer je namera ista - da se neko ko predstavlja nadležni organ dovede u zabludu.
MarketingNajnovije vesti