Drvo ogrev Foto: publicdomainpictures
Srbija

Mihajlović: Inspekcije počele kontrolu prodavaca peleta i ogrevnog drveta

Izvor: 
FoNet Pet, 12/08/2022 - 14:03Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da su nadležne inspekcije u četvrtak počele kontrolu prodavaca peleta i ogrevnog drveta, kao i da će biti kontrolisani i proizvođači kako bi se stabilizovalo tržište.

 

„Država je, imajući u vidu da više od 110.000 domaćinstava koristi pelet, a više od 700.000 ogrevno drvo, i da to nije bilo dovoljno, ograničila cenu na 320 evra po toni peleta, zabranila izvoz drveta i peleta, ali, pošto postoji zastoj u lancu, inspekcije su počele da kontrolišu“, rekla je Mihajlović u Bajinoj Bašti, gde je obišla rekonstruisanu predškolsku ustanovu.

Mihajlović je navela da je u četvrtak obavljena kontrola u više gradova i opština, u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Kraljevu, Majdanpeku i Ivanjici, da je samo 13 imalo sve što je potrebno za legalnu prodaju, a da su svi drugi u prekršajnom postupku.

„Osim prodavaca, kontrolisaće se i proizvođači, poreska uprava će krenuti sa kontrolom peletara u narednim danima, jer je suštinski važno da stabilizujemo tržište i da građani mogu da kupe sve što im je potrebno“, kazala je Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da je pred novom Vladom Srbije težak i veliki posao i da Srbija treba da realizuje svoj glavni spoljnopolitički cilj, a to je članstvo u EU, kao i da nastavi da obezbeđuje energetsku i finansijsku stabilnost.

„Mi smo prirodno okrenuti ka EU, saradnji sa državama članicama, kao i strateškom partnerstvu sa SAD, i ka tome treba da idemo, bez obzira na to da li će to našu stranku možda koštati u političkom smislu, ali to je jedini put kojim Srbija treba da ide“, ocenila je Mihajlović.

Dodala je da je najvažnije pitanje za unutrašnju politiku da se proizvede dovoljno energije i energenata i dovoljno hrane, da se dodatno unapređuje kvalitet obrazovanja i zdravstva i da životni standard građana i građanki bude još viši.

 

 
MarketingNajnovije vesti