Srbija

Mihajlović o uvođenju sankcija na rusku naftu: NIS se mesecima priprema da uvozi "nerusku" naftu

Izvor: 
Beta Čet, 06/10/2022 - 12:19Ministarka rudartstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da su se Srbija i Naftna kompanija Srbije (NIS) pripremili da uvoze naftu koja nije ruska.

"Svejedno da li je trebalo da Srbija osmim paketom sankcija EU prema Rusiji bude izuzeta iz zabrane uvoza ruske nafte i da li je neko to onemogućio, jer mi nismo uopšte računali na to da od 1. novembra imamo rusku naftu", rekla je ona novinarima Privrednoj komori Srbije na pitanje povodom medijskih napisa da je Hrvatska uz još neke zemlje članice EU navodno sprečila da Srbija osmim paketom sankcija bude izuzeta iz zabrane uvoza nafte iz Rusije.

Kako je istakla, u maju se znalo da će tim paketom sankcija Srbiji biti onemogućena da od novembra uzvozi rusku naftu, zbog čega se već tada uvozilo "malo ruske, malo neke druge", 20 odsto je bilo srpske nafte "Velebit", a nabavke su zavisile od cene.

NIS se već mesecima priprema da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će biti prerađena srpska nafte Velebit, jedna od najkvalitetnijih na svetu", kazala je Mihajlović.

Na novinarsko pitanje da li će NIS nabavljati saudijsku naftu, rekla je da će to zavisiti od cene.

"Za nas je važno da nabavljamo laku naftu koja ima mnogo manje sumpora i iz nje se dobija mnogo više dizela i benzina, ali naša rafinerija je fantastična, savremena, gde mi čak i sa teškom naftom našom 'Velebit', možemo da mešamo laku naftu", pojasnila je ministarka.
MarketingNajnovije vesti