Zorana Mihajlović
Srbija

Mihajlović poručila Romima da je Srbija njihova država

Izvor: 
FoNet Sre, 08/04/2020 - 09:42Predsednica Koordinacionog tela za praćenje Strategije za soicijano uključivanje Roma u Srbiji Zorana Mihajlović čestitala je Svetski dan Roma svim građanima romske nacionalnosti i istakla da je Srbija njihova država i da se država svakodnevno bori da Romi budu ravnopravni članovi našeg društva.

Mihajlović je rekla da su u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući IPA pristupnim fondovima Evropske unije u vrednosti od 7,5 miliona evra, unapređeni uslovi života za više od 4.000 Roma, kao i da je u toku projekat zahvaljujući kome će se u narednih godinu i po dana imati projektno-tehnička dokumentacija i urbanistički planovi za 100 podstandardnih romskih naselja, te da je počeo i novi program socijalnog stanovanja u vrednosti od 20 miliona evra.

„U oblasti obrazovanja, kontinuirano se uvećava broj onih koji ostvaruju sve više nivoe obrazovanja, najviše stepene visokoškolskih diploma, beležeći pri tom sve bolje rezultate. Povećan je broj romske dece koja završavaju osnovnu i srednju školu, a procenat onih koji napuštaju obrazovanje je sve manji“, ocenila je Mihajlovićeva u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da tokom vanrednog stanja Vlada Srbije nije zaboravila na pripadnike romske zajednice kao jedne od najranjivijih grupa i da je u saradnji sa Elektroprivredom Srbije obezbeđeno snabdevanje električnom energijom za nekoliko romskih naselja, da je obezbeđena jednokratna finansijska pomoć, da je omogućeno korišćenje narodnih kuhinja u mnogim mestima i da su obezbeđeni higijenski paketi i osnovne životne namirnice najugroženijim grupama.
MarketingNajnovije vesti