Zorana Mihajlović
Srbija

Mihajlović: Više od 20 odsto domaćinstava ne može da plati komunalije

Izvor: 
Danas Čet, 30/09/2021 - 20:38Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da u Srbiji više od 20 odsto domaćinstava ne može da plati komunalne račune.

Imamo mnogo prepreka i problema od strane onih koji ne žele promene, ali hteli mi to ili ne, promene su neminovne. Energetsko siromašvo i zaštićeni kupci su kategorija koja postoji svugde u Evropi, pa i kod nas,i to je realnost. U Srbiji više od 20 odsto domaćinstava ne može da plati komunalne račune, u EU ih ima oko devet odsto. Mi smo menjali uredbu o zaštićenom kupcu kako bi veći broj domaćinstava bio u tom rasponu i mogao da plati energiju koju dobije, a to znači i da Elektroprivreda Srbije može da ima održivu cenu i za domaćinstva, ne samo za privredu – rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je u svom govoru na Međunarodnoj konferenciji “Kako sprovesti održivu tranziciju u elektroenergetskom sektoru zapadnog Balkana” u Beogradu naglasila da su reforme u funkcionisanju javnih preduzeća neophodne za održavanje energetske bezbednosti i nezavisnosti. Zorana Mihajlović je istakla da na krizu cene struje na evropskom nivou, utiču brojni faktori, pre svega cena gasa.

Nedostatak tog energenta u skladištima u Evropskoj uniji, tehnički kvarovi na gasovodima za dopremanje ka zapadnoj Evropi utiču na visinu cene električne energije. Karbon takse učestvuju u rastu cena sa 20 odsto. Naravno da tu ima i mnogo politike – rekla je Zorana Mihajlović.

 
 
 MarketingNajnovije vesti