Srbija

Mihajlović ženama na selu: Udružujte se, vi čuvate selo

Izvor: 
Tanjug Čet, 15/10/2020 - 13:19

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je danas u Ježevici kod Čačka, povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, da se udružuju jer su one garant očuvanja sela.

Tim povodom poručila je da žene sa sela žive teško, ali da nisu zaboravljene i da su Vlada Srbije, Koordinaciono telo, lokalne samouprave i udruženja žena tu da stvaraju bolje uslove za život žena, kao i muškaraca.

Dodala je i da će zajedno sa udruženjima uputiti inicijativu Ministarstvu finansija i Ministarstvu poljoprivrede za izmenu dva zakona koji će omogućiti ženama penziono i zdravstveno osiguranje, ali i podsticaje za ranjive kategorije, kojima pripadaju i žene sa sela.

"Moja poruka ženama danas je da se udružuju i budu zajedno, jer na taj način možemo da im obezbedimo novac za projekte. Žene su te koje vode računa o gazdinstvima, poljoprivrednoj proizvodnji i garant su očuvanja sela", rekla je Mihajlović koja je posetila Ježevicu zajedno sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem.

S druge strane, navela je, samo 12 odsto žena su vlasnice gazdinstava, tri od četiri žene rade za smeštaj i hranu, a 60 odsto njih nema pravo na penziju.

I zato smo tu da stvorimo uslove da budu zdrave, da dobiju penzije i da imaju bolje, jednake uslove za život, naglasila je Mihajlović.

"Takođe, radimo i na obezbeđenju bolje infrastrukture, kako bi žene i njihove porodice ostale da žive na selu. A lokalne samouprave upućujemo na to da prilikom planiranja budžeta vode računa i obezbede sredstva i podsticaje i za delatnosti kojima se bave žene", rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Todorović podsetio je da četvrtinu svetske populacije čine žene na selu, kao i da se samo dva odsto poseda vodi na njih, što govori o tome koliko su ugrožene.

"Ove žene čuvaju tradiciju, ali se bore za svoj i opstanak svoje dece i porodica. Naš zadatak je da im pomognemo i da ulažemo u infrastrukturu, ali i da pomognemo udruženjima kao bitnim organizatorima plasmana njihovih proizvoda".

Važno je i da osnažimo mlade majke, da izgradimo vrtić u Zablaću i da majke sa sela mogu da ostave decu u predškolskim ustanovama, te da imaju vremena za posao u udruženjima i gazdinstvima, naveo je on.

Cilj je, dodaje, da žene na selu imaju isti status kao žene u gradu, da budu jednako poštovane.

Predsednica udruženja "Amity" Nadežda Satarić rekla je da su seoske žene dobre majke, domaćice i supruge, ali i vredne radnice na njivi i u toru.

"Hvala gradonačelniku i potpredsednici vlade što su sa nama, ovaj događaj je važan za sve žene u Srbiji, da pošaljemo poruku da je udruživanje put da lakše nađu prolaz do tržišta i lanca dobavljača, radeći na razvoju sela".

Žene iz seoskih sredina su među najpogođenijim pandemijom, opterećene su još više kućnim poslovima, brigom o deci koja su kod kuće, ali i o starijim članovima domaćinstva, uz sve druge poslove u koje rade u poljoprivredi, navela je Satarić.

Apelovala je na muškarce da u većoj meri pomažu ženama u obavljanju kućnih poslova dodajući da i one ravnopravno rade u polju i na njivi.
MarketingNajnovije vesti