Knjige
Srbija

MINISTAR: Odluka da se izbaci Desanka Maskimović nije konačna

Izvor: 
Tanjug/RTS Sub, 06/06/2020 - 14:50Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje", nije konačna.

Šarčević je objasnio da Zavoda treba da bude upućen Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu.

 

"Zavod je stručno telo njihove komisije kada donesu odluku dalje predlog šalju savetodavnom telu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvetnom savetu sedi struka i stručna društva koja kada daju na usvajanje predlog, ja mogu da reagujem. Do tada je sve deo procedure", dodao je Šarčević.

Kako je rekao, obavešten je da se neće izbacivati ceo opus Desanke Maksimović, već da će se raspodeliti u zavisnosti od procene stručnjaka kojem uzrastu je primeraniji koji deo.

"Oni moraju da obrazlože svoju odluku i da je dostave Savetu. Tada, ako bude prihvaćena, odluka se šalje ministarstvu", ukazao je Šarčević i dodao da je tražio da mu se dostavi taj dokoment.

Bez obzira na to da li je na tu odluku savet dao saglasnost ili ne , Ministarstvo prosvete može da je usvoji.

Upravnica Zadužbine "Desanka Maksimović" dr Svetlana Šeatović ocenila je ranije za sajt RTS-a da je isključivanje pesama velike srpske pesnikinje iz programa za 3. i 4. razred gimnazije prekrajanje književne istorije.

 
MarketingNajnovije vesti