Foto: pixabay
Srbija

MINISTAR: Plan je da srednja škola postane obavezna

Izvor: 
Tanjug Čet, 04/06/2020 - 16:28Ministar prosvete Mladen Šarčević predstavio je danas Okvir Strategije razvoja srednjeg obrazovanja i vaspitanja i celoživotnog učenja do 2027.
 
Tom prilikom istakao da bi najveća promena trebalo da bude obavezno srednje obrazovanje za sve.
 
"Obuka dece treba da bude takva da srednje obrazovanje bude obavezna kategorija, kao što je to sada osnovno. Mislim da ćemo to uspeti veoma brzo da realizujemo, čekamo promenu Ustava", istakao je Šarčević.
 
Ministar je rekao da je strategija završena još početkom godine, ali da je situacija sa epidemijom virusa korona odložila njeno predstavljanje.
 
Kada su reforme u obrazovanju u pitanju, veoma je važno, prema njegovim rečima, da se zna sa koje tačke se krenulo.
 
"Estonija se digitalizovala još 2000, mi smo tek ozbiljno počeli 2017. godine. Da se nismo digitalizovali i radili obuke, ne bismo mogli ništa da sprovedemo", rekao je Šarčević.
 
Gimnazije su na reformu, kako kaže, čekale 40 godina i one iz opšteg obrazovanja sada doživljavaju ukupan preobražaj, i pre same Strategije uz činjenicu da izborni programi ove godine ulaze u treću godinu gimnazije.
 
"Ove godine smo uspeli da pored ovih okolnosti, protažiramo tri posebna nova smera nadarenih za sport, s pravim sportskim kurikulumom. Sve ekipe su ovih dana prezentovane po gradovima, juče je bio Beograd, danas je Sremska Mitrovica, sutra Novi Sad, potom i Novi Pazar. Imamo i novi profil koji je počeo u četiri gimnazije po raznim gradovima, za učenike nadarene za audio-vizuelne i scenske umetnosti, koji će se baviti studijama u zoni kreativnih industrija. Pravimo i interdiscliplarne veze izdmeđu IT smerova i smerova nadarenih za ove umetničke profile", kazao je ministar.
 
Istakao je i da je ove godine pušteno pet centara nadarenih za istoriju i geografiju.
 
"Ove godine kreću i tri škole u pilotu za međunarodnu maturu, povećali smo broj đaka kada su u pitanju IT odeljenja i imamo povećanje kada je u pitanju fizika", istakao je Šarčević.
 
Najveća poluga u ovoj Strategiji je državna matura, kako kaže, i dodaje da se ona deli na stručnu, umetničku i na opštu. Tog 22. juna za dve godine Srbija će po obrazovanju biti druga država, prema ministrovim rečima, jer će se promeniti sve što se znalo o ocenjivanju, radu, vrednovanju, rezultatima...
 
"Dualno obrazovanje je sada vidljivije na trećem i četvrtom stepenu, koji imamo u planu da još više razvijemo. Srednje stručno je nekada bilo najmasovnije i treba da doživi novu vrstu reformisanja po raznim oblastima. Tu mora da se vidi komponenta preduzetništva i time ćemo se najviše baviti. Imamo i centre celoživotnog učenja, za sada je najbolji model u Kragujevcu i tu će Strategija dalje da dizajnira", rekao je ministar prosvete Šarčević.
 MarketingNajnovije vesti