Stefanović u Pančevu Foto: Ministarstvo odbrane
Srbija

Ministar Stefanović u Pančevu na ispraćaju naših mirovnjaka u Liban

Izvor: 
MOD Sub, 22/05/2021 - 20:11Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas u pančevačkoj kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović" svečanom ispraćaju kontingenta pripadnika naše Vojske koji će tokom narednih šest meseci biti angažovani u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih Nacija UNIFIL u Republici Liban. Ministar Stefanović tom prilikom poručio je srpskim mirovnjacima da je uveren da će oni svoje zadatke izvršavati časno i predano i da će predstavljati Srbiju na najbolji mogući način ponašajući se onako kako to dolikuje srpskom vojniku.

– Vi ste prošli stroge selekcije. Nije bilo lako doći do toga da neko bude upućen u mirovnu misiju i znam šta je sve potrebno da ispunite od kriterijuma da biste uopšte bili uzeti u obzir. Vi, koji ste danas pred nama, vi ste izabrani kao najbolji koji će predstavljati boje naše zemlje. – istakao je ministar.

 

Stefanović je dodao da će naši pripadnici u misijama Ujedinjenih nacija, posebno u misiji koja je najveća misija u kojoj Vojska Republike Srbije učestvuje, imati brojne izazove.

- Imaćete priliku da steknete nova znanja, imaćete priliku da pokažete ono što ste naučili tokom svoje vojničke karijere i priliku da predstavljate srpsku vojsku. Gde god sam razgovarao sa stranim predstavnicima u onim partnerskim zemljama koje se nama učestvuju u mirovnim misijama, svi su bez razlike isticali uvek jednu stvar, a to je da su pripadnici naše vojske, tamo gde učestvuju u mirovnim misijama, u potpunosti posvećeni tim zadacima i da su među najboljima u svakom smislu. Od vas očekujem potpuno požrtvovanje i da zaista boje naše zemlje predstavljate dostojno, onako kako to dolikuje Republici Srbiji. – istakao je ministar Stefanović u svom obraćanju.

Ministar je podsetio i na to da multinacionalne operacije nose određene rizike što podrazumeva više opreza i poštovanje svih pravila i zatražio od naših mirovnjaka da budu onakvi kakvi su bili u svojim redovnim jedinicama. On je podvukao i potrebu da se vodi računa o epidemiji kovida i svemu drugome što bi moglo da ugrozi njihovo zdravlje.

 

– Što se tiče vaše bezbednosti, uveren sam da ćete vi, zajedno sa vašim starešinama, preduzeti sve što je potrebno da bi svi naši ljudi bili bezbedni u svakom trenutku. – naglasio je ministar i dodao da ćemo budno pratiti svaki događaj u Libanu i biti spremni da reagujemo i pomognemo u zaštiti bezbednosti naših pripadnika.

– Ja vam želim srećan put, vojničku sreću i uspešno izvršenje svih zadataka! Živela Vojska Srbije! Živela Srbija! – poručio je ministar odbrane.

Major Zoran Cvejić, komandir pešadijske čete, primajući državnu zastavu iz ruku ministra Nebojše Stefanovića zahvalio je na ukazanoj časti.

– Ovo sveto znamenje nas obavezuje da sve zadatke izvršavamo odgovorno i požrtvovano čuvajući čast srpskog vojnika. Uverevam vas da ćemo sa ponosom predstavljati Vojsku Srbije! – rekao je major Cvejić.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u misiji UNIFIL u Libanu od decembra 2010. godine. Od ukupno 177 pripadnika naše Vojske koji se nalaze u misiji UNIFIL u okviru ove rotacije biće zamenjeno 142. Glavnicu tog broja čine pripadnici pešadijske čete iz sastava Prve brigade Kopnene vojske.

 

 
MarketingNajnovije vesti