Nebojša Stefanović Foto: Medija centar Beograd
Srbija

MINISTAR: Zdravstvena situacija može postati nacionalni bezbednosni rizik

Izvor: 
Beta Čet, 25/03/2021 - 16:24Ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je da je pandemija virusa korona "primer" kako zdravstvena situacija može postati "nacionalni bezbednosni rizik".

Obraćajući se polaznicima 10. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane na svečanosti u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu, Stefanović je ocenio da je Srbija „već u prvim danima prepoznala sve aspekte tog izazova, od zdravstvenih preko ekonomskih do bezbednosnih“ kao i da je pružila „dobar odgovor“.

„Za građane naše zemlje obezbeđeno je dovoljno medicinske i zaštitne opreme, za kratko vreme su izgrađene i bolnice i uspostavljen je veoma snažan odgovor čitavog sistema kako bi se obezbedilo da život u našoj zemlji teče, a da stanovništvo bude zadovoljno i bezbedno“, naveo je Stefanović, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Upozorio je na „opasnosti antivakserskih inicijativa“ navodeći da se bez vakcinacije „produžava boravak zemlje u epidemiji, što utiče dalje na sve ekonomske i bezbednosne faktore i dovodi zemlju u nepovoljniju situaciju“.

„Uvek moramo biti ozbiljno pripremljeni za sve izazove. Današnji izazovi su sve manje klasični, a sve više asimetrični, hibridni, odnosno izazovi koji nisu više vezani samo za čisto vojnički izazov, već kombinovani, u sferi ekonomije, zdavlja i bezbednosti u najširem smislu“, naveo je ministar.
MarketingNajnovije vesti