Justicia Foto: pixabay
Srbija

MINISTARKA PRAVDE: Zakon o poreklu imovine jednak za sve građane

Izvor: 
Novosti Pon, 10/02/2020 - 08:22Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da veruje da će se predlog zakona o poreklu imovine "u narednim danima" naći pred poslanicima Skupštine Srbije.
Ona je za "Novosti" navela da će se taj akt odnositi "apsolutno" podjednako na sve građane i ocenila da u njemu nema "nikakve političke odmazde".
 
"Veoma sam ponosna što je Ministarstvo pravde uspelo, i pored svih otpora koji su dolazili sa raznih strana, da izradi jedan kvalitetan zakonski akt u kome nema nikakve političke odmazde, kao što pojedinci žele da predstave", navela je ministarka.
 
Podsetimo, među ključnim tačkama ovog zakona je da će se proveravati imovina stečena od 1. januara 2007. godine, da će imovinu "češljati" 60 novih inspektora, da će se sumnjivo stečen imetak prijavljivati policiji i tužilaštvu i da zakon ne isključuje mogućnost oduzimanja imovine.
 
Predlogom zakona se predviđa i uvođenje poreske stope od 75 procenata za "ekstra profitere", koji nemaju dokaz o sticanju dobara. Uvođenje posebnog poreza od 75 odsto, kako se objašnjava, ne isključuje mogućnost da obvezniku, odlukom suda, bude oduzeto i sve što je nelegalno stekao.
 
Podsetimo da je u ranijim izjavama Kuburović navela da nije sporno što s eproverava samoimovina stečena posle 2007. godine, te da je Poreska uprava smatrala da je to ispravno jer od tada raspolaže elektronskim evidencijama i da je to najefikasniji način da se utvrdi da li je neko ispunjavao obaveze.
 
Navela je da zakon nije samo za političare, već da će da obavezuje sve poreske obveznike, kao i da prijava može da se podnese od strane svakog građanina.
 MarketingNajnovije vesti