Foto: Pixabay
Srbija

Ministarstvo finansija objavilo nacrt zakona o kriptovalutama

Izvor: 
Beta Sre, 14/10/2020 - 10:17

Ministarstvo finansija je na svojoj internet stranici objavilo Nacrt zakona o digitalnoj imovini i zatražilo komentare i predloge.
Ministar Siniša Mali je rekao da će "zahvaljujući tom zakonu privrednici lakše finansirati svoje inovativne ideje, a otvara se mogućnost za unapređenje likvidnosti i njihovo uključenje u tržište digitalne imovine".
 
"Digitalna imovina" koja se naziva i "kripto-imovina" ili "virtuelna imovina", u Nacrtu zakona je definisana kao "digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja".
 
Najpoznatiji primer digitalne imovine u svetu je bitkoin, a najčešća tehnologija kojom se digitalna imovina stvara je blokčejn tehnologija.
 
Mali je naveo da se ukupna vrednost digitalne imovine u svetu procenjuje na više od 300 milijardi dolara.
 
Donošenjem novog zakona, privrednici će po proceni Ministarstva imati na raspolaganju više inovativnih mogućnosti za razvoj svog poslovanja, kao što je "izdavanje investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala" ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine.
 
Ministarstvo je u saopštenju o tome ocenilo da će donošenje tog zakona "doprineti pozicioniranju Srbije kao lidera u jugoistočnoj Evropi u digitalizaciji finansijskih tehnologija".
 
"Usvajanjem zakona o digitalnoj imovini Srbija postaje članica malobrojnog kluba najinovativnijih zemalja sveta koje su prepoznale sinergiju novih tehnologija sa sektorom finansijskih usluga, i koje su odlučile da takvu singeriju podrže i unaprede kroz zakonodavni okvir, istovremeno obezbeđujući efikasnu zaštitu investitora, integritet finansijskog tržišta i finansijsku stabilnost zemlje", istakao je ministar Mali.MarketingNajnovije vesti