Digitron Foto: pxhere
Srbija

Ministarstvo objašnjava: Svinjci i kokošinjci već oporezovani, ali smanjiće se porez

Izvor: 
Tanjug Sre, 28/10/2020 - 18:14Građani Srbije više od deset godina plaćaju porez i na pomoćne objekte, a poresko opterećenje će izmenama Zakona o porezu na imovinu biti smanjeno.

To je saopštilo Ministarstvo finansija povodom, kako navodi, netačnih informacija o uvođenju novih poreza na pomoćne objekte za koje kaže da su dovele javnost u zabludu.

Istovremeno, Ministarstvo finansija navodi da je izmenama zakona predviđeno da građani koji imaju objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju taj porez ne plaćaju.

Pojedini mediji preneli su da će se "od Nove godine plaćati porez na podrume, šupe, bunare, kotlarnice, bazene, svinjce, kokošinjce, štale, senike, ambare, čardake, golubarnike, pušnice, sušare, ribnjake, pa čak i na nadstrešnice koje pokrivaju površinu veću od deset kvadrata".

Preneli su i da će "porez plaćati građani i firme na objekte koji do sada nisu ni bili oporezovani".

Ministarstvo navodi da su te pobrojane nepokretnosti i sada predmet oporezivanja porezom na imovinu.

Precizira da se predloženim izmenama i dopunama Zakona vrši smanjenje poreskog opterećenja za pomoćne objekte i proširenje poreskog oslobođenja za objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

"Prema tome, ne uvodi se oporezivanje navedenih objekata, jer su ti objekti predmet oporezivanja porezom na imovinu više desetina godina, već se uvodi poresko oslobođenje za te objekte i pojedinim obveznicima, građanima i drugim obveznicima koji ne vode poslovne knjige, koja sada to pravo nemaju", piše u saopštenju.

Navode i da objekti koji su u funkciji glavnog objekta, osim garaža, razvrstavani u istu grupu i oporezovani kao objekat u čijoj su funkciji.

Predloženo je, kažu u Ministarstvu, da se pomoćni objekti razvrstaju u istu grupu sa garažama, koje su takođe pomoćni objekti po svojoj suštini.

To bi, navodi se, omogućilo da se poreska osnovica za te objekte utvrđuje primenom prosečnih cena garaža i pomoćnih objekata u istoj zoni, čime bi se smanjio poreski teret za te objekte.

Napominju da je porez na imovinu izvorni javni prihod jedinica lokalnih samouprava i da su izmene zakona predložene na inicijativu jedinica lokalne samouprave.

U Ministarstvu navode da će takav način oporezivanja dovesti do manjeg poreskog tereta za obveznike, odnosno do proširenja poreskih oslobođenja, što znači i manjih prihoda jedinica lokalnih samouprava, ali će doprineti doslednijem oporezivanju srazmerno ekonomskoj moći obveznika.
MarketingNajnovije vesti