Gori njiva u okolini Dolova printscreen
Srbija

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Ko pali ostatke po njivama – ostaje bez subvencija

Pančevo, Pon, 22/10/2018 - 10:09
Vladimir Đoković 

Ministarstvo poljoprivrede poslalo je poljoprivredne inspektore sa pripadnicima MUP-a da pregledaju zemljište na kojem se vrši spaljivanje organskih ostataka i identifikovanje lica koja vrše spaljivanje.

- Pojačane kontrole se sprovode i nastaviće se u saradnji sa drugim organima što podrazumeva nadzor i van radnog vremena i neradnim danima. Angažovani su svi poljoprivredni inspektori zaduženi za ovu oblast na celoj teritoriji RS. Za parcele na kojima je utvrđeno spaljivanje proveravaju se podaci o vlasništvu, površini radi podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Ako je parcela upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) dodatno se podnosi inicijativa Upravi za trezor koja određuje pasivan status poljoprivrednom gazdinstvu. Tokom trajanja perioda pasivnog statusa, poljoprivredno gazdinstvo ne može da ostvaruje podsticajna sredstva na koja bi imalo pravo po posebnim propisima, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Spaljivanje je većeg obima a može izazvati i opasnost većeg obima.

- Takvo izazivanje opšte opasnosti predstavlja krivično delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine i to je razlog što su organizovane koordinirane kontrole sa drugim državnim organima. Za spaljivanje organskih ostataka posle žetve useva odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaprećena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice, od 25.000 do 250.000 dinara za preduzetnika i od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice. “ – napominje Ministarstvo poljoprivrede u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti