Igor Mirovic
Srbija

Mirović uzvraća udarac: Nezakonita odluka Skupštine Vojvodine o KCV

Izvor: 
021 Pon, 06/12/2021 - 15:09Pokrajinski premijer Igor Mirović saopštio je da je Skupština Vojvodine usvojila nezakonitu i nestatutarnu odluku na sednici 30. novembra, kojom je na sebe preuzela ingerencije nad KCV, piše 021.rs.

 

Mirović je najavio i da će zatražiti da se nadležnost vrati Vladi Vojvodine, a u saopštenju potvrđuje da su postojale nezakonitosti u radu Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine.

 
Saopštenje Mirovića stiže nakon što je u petak demantovao da je podneo ostavku zbog sukoba dve struje Srpske napredne stranke radi sticanja kontrole na Kliničkim centrom Vojvodine. 
 
Sukob je kulminirao nakon spora u vezi sa smenom Vesne Turkulov sa mesta upravnice Klinike za infektivne bolesti nakon otkrivanja navodnog "tajnog" kovid odeljenja, a potom i ostavkom direktorke KCV-a Edite Stokić. Nijedna od ovih smena još uvek nije zvanično potvrđena.
 
U današnjem saopštenju koje je objavljeno na sajtu Pokrajinske vlade, Mirović navodi da je odlukom da Skupština od Vlade preuzme nadležnost nad Kliničkim centrom Vojvodine prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Statut Autonomne Pokrajine Vojvodine. 
 
"Time je uneta konfuzija u organizaciju dela zdravstvenog sistema i to u najvažnijoj ustanovi – Kliničkom centru. Odluka je doneta sa neskrivenim ciljem da se izvrši pritisak na upravu UKCV da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima i uputstvima. Posledica toga je, na osnovu stručnog nadzora, jedan broj novoobolelih pacijenata koji su bili u kontaktu sa lečenima mimo uputstava, a da to nisu znali, niti je znao deo zaposlenih jer nije bila označena tzv. crvena zona i nisu primenjivana druga epidemiološka pravila. Nakon opravdane i stručne reakcije uprave Univerzitskog kliničkog centra prema odgovornima, nastupila je politizovana reakcija Skupštine AP Vojvodine, odnosno pokrajinskih poslanika od kojih velika većina nije istinito informisana o čemu se zaista radi", naveo je Mitović.
 
On dodaje da će zatražiti povlačenje nezakonite i nestatutarne odluke jer je to jedini način, kako kaže, "da ovlašćeni organ – Pokrajinska vlada, odnosno Sekretarijat za zdravstvo – nastave, kao i decenijama unazad, da koordiniraju poslove zdravstvene zaštite u najreferentnijoj ustanovi u Vojvodini i jednoj od najreferentnijih u Srbiji".
 
Pokrajinski premijer kaže i da je posebno zapanjujuće što je ovaj, strogo zdravstveno-stručni problem, iskorišćen za širenje neistina, obmanjivanje najvišeg državnog rukovodstva i političku kampanju većeg broja aktera u političkom životu, zbog čega su spremni da stručnoj i najširoj javnosti stave na uvid sva dokumenta koja pokazuju zabrinjavajuće postupanje odgovornih i jasne nalaze nadležnih u vezi sa ovim slučajem.
Problemi u Kliničkom centru Vojvodine traju već izvesno vreme. Portal 021.rs pokušava već više od dve nedelje da dobije zvanične odgovore u vezi sa navodnim smenama u Kliničkom centru, ali na pitanja ne odgovaraju ni u KCV, ni u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo. 
 
Odgovore na pitanja o smeni odbile su da daju i direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić, kao i upravnica Klinike za infektivne bolesti Vesna Turkulov. Prema nezvaničnim informacija, i Stokić i Turkulov su smenjene sa svojih pozicija. 
 
Problemi u KCV su navodno doveli do kulminacije unutrašnjeg sukoba u Srpskoj naprednoj stranci, odnosno u dve vojvođanske struje - jedne koja je bliža Igoru Miroviću i druge koja je bliska Milošu Vučeviću. Turkulov je, prema nezvaničnim informacijama, bliska Milošu Vučeviću, pa je njegova naprednjačka struja u veoma kratkom vremenu organizovala izmenu odluke kojom se nadležnost nad biranjem rukovodstva Kliničkog centra Vojvodine prebacuje sa Vlade na Skupštinu Vojvodine. 
 MarketingNajnovije vesti