Foto: Pixabay
Srbija

Mladi koriste sve manji fond reči u komunikaciji

Izvor: 
RTV Uto, 26/10/2021 - 17:14Prema zvaničnim statistikama, mladi u međusobnoj komunikaciji koriste fond od 2 hiljade reči, a stručnjake zabrinjava činjenica da je sve veći broj onih iz stranog jezika. Kako bi se našle odgovarajuće zamenе za njih i poboljšala komunikacija nastavnika i učenika, započet je niz predavanja širom zemlje.

Nastavnici Osnovne škole "Svetozar Marković" imali su priliku da prisustuju seminaru o značaju kulture i pravilnog usmenog izražavanja, kao i da dobiju dodatne informacije, kako da predavanja učine zanimljivijim, piše RTV. Svedoci smo da su tokom razgovora sve češće u upotrebi reči stranog porekla, koje upravo najčešće koriste mladi, a glavna ideja organizatora je da se za njih nađu odgovarajuće reči na srpskom jeziku.

"Mi podstičemo mlade da vidimo koje su to zamenice srpskog porekla za te reči i da gledamo da ih upotrebljavamo u svakodnevnoj komunikaciji, pored toga da naravno na neki način damo veštine kako da sutra na tržištu rada i uopšte u svom životu da se izraze, da kažu do onoga do čega im je stalo na jedan lep način, sugestivan način sa boljom artikulacijom svojih misli. Tako da su ovo vrlo važne veštine", izjavio je Milan Bosiljčić iz Udruženja “Izražajnost”.

U cilju unapređenja kulture izražavanja, Grad Novi Sad izdvojio je finansijska sredstva namenjena sličnim predavanjima u kojima će učestvovati više od 300 učenika novosadskih škola.

"Svako dete će imati praktično 16 sati, po danima raspoređenim naravno, 16 sati ovog predavanja vrlo značajnog zato što smo zaključili uz podršku ministarstva i sad lokalne samouprave, da deca u svojoj komunikaciji koriste raznorazne prečice, da su sada upućeni na telefone i da malo zaboravljamo srpski jezik i kako to treba da se izražavamo i promenimo kulturu govora", rekla je Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

Budžet za obrazovanje Novog Sada iznosi više od šest milijardi dinara, a deo tog novca koristi se i za rekonstrukciju škola.

 
MarketingNajnovije vesti