Foto: Pixabay
Srbija

Mladi prave teže prekršaje i češće stradaju

Izvor: 
RTV Sre, 24/11/2021 - 17:50


U našoj zemlji u proseku na dnevnom nivou dogodi se 100 saobraćajnih nezgoda, u kojima polovina ljudi zadobije teže i lakše povrede, dok dve osobe stradaju. Najrizičnija kategorija su mladi, koji zbog neiskustva, prave teže prekršaje ili stradaju. Dodatan uzrok toga, sve češće je alkohol.

"Negde 2016. godine, znači pre pet i po godina, bili smo na jednoj rođendanskoj proslavi i naravno znate kako je pod uticajem alkohola, mnogo slobodniji i opušteniji, sela sam u auto i vozila sam u vidno alkoholisanom stanju. Imala sam 21 godinu", kaže sagovornica Radio-televizije Vojvodine.

Danas je naša sagovornica, kako kaže, zahvalna policiji koja ju je zaustavila i kaznila, jer da nije, to bi se ponovilo. Preuzimanje rizika svojstveno je mladosti i zato je potrebno imati granice, ali njih upravo alkohol, delujući na mozak - briše. Sledi potreba za dokazivanjem, koja se češće pripisuje muškarcima.

"Sugestibilni su i prihvataju svaku sugestiju, makar ona bila potpuno bezvezna, tako da te dve stvari teraju tu mladu osobu u još veći rizik, još veću provokaciju", kaže Nebojša Baračkov, psihijatar.

Reč prevencija nije omiljena među mladima, a kazne ih čine besnim. U korenu toga nalazi se borba protiv sistema, objašnjava profesorka Pravnog fakulteta, Dragana Ćorić.

"Mislim da bi se moglo probati sa strožim kaznama, možda bi ona zaista mogla da da nekog efekta i to onog momenta kada i to onda kada prvi put neko bude tom strožom kaznom kažnjen, da se ta kazna isprati na adekvatan način i medijski, tako će biti poslata poruka i od strane sistema, da se zaista prekršioci kažnjavaju, a ne da ostaju u prostoru nelegalnih mogućnosti. Kad se te mlade osobe prvi put susretnu sa gubitkom, nekad se to dešava već u srednjim školama, to je to iskustvo koje ih uči. Nažalost, tragično iskustvo, to ih najviše trgne", kaže Dragana Ćorić.

Među mladima, kažu naši sagovornici, ima i dobrih primera, odgovornih vozača i članova društva. Ipak, nikad nije suvišno podsetiti na osnovne stvari prilikom vožnje.

Vezivanje pojasa, nekorišćenje telefona, strpljenje i svesnost da auto koristimo, kako bismo stigli od tačke A do tačke B, a ne dokazali bilo kome sopstvenu vrednost, umeće i hrabrost.

 
MarketingNajnovije vesti