Prazan novčanik Foto: pxfuel
Srbija

Mladi u Srbiji najviše izloženi siromaštvu?

Izvor: 
Beta Sre, 01/06/2022 - 16:15Beogradski centar za ljudska prava saopštio je danas da su prema istraživanju mladi u Srbiji najviše izloženi siromaštvu.

 

"Čak 75 odsto mlađih ispod 35 godina ima teškoće u sastavljanju kraja sa krajem, što rezultira time da većina njih živi sa roditeljima. Prosečne zarade mladih starosti 15-29 godina za 16 odsto su manje od opšteg proseka i većina radno angažovanih mladih nema mogućnost za dostojanstven rad", navela je ta nevladina organizcaija u godišnjem izveštaju "Ljudska prava mladih u Republici Srbiji u 2021. godini".
 
Prema njihovim rečima, zabrinjava i otvoren prostor za radnu eksploataciju mladih i neusklađenost pravnog okvira za volontiranje sa međunarodnim standardima.
 
"Nigde ne postoje ni sveobuhvatni podaci o volonterima i volonterkama u Srbiji. Utisak je da se volontiranje i dalje ne shvata kao društvena vrednost i oblik građanskog učešća, već kao neplaćeni rad i ne postoji okvir koji bi omogućio da se volontersko iskustvo adekvatno prizna i vrednuje, što dodatno destimuliše mlade", kazao je jedan od autora tog izveštaja Goran Sandić.
 
Učestvovanje mladih u aktivnostima vezanim za zaštitu životne sredine ostala je na niskom nivou, jer podaci pokazuju da je procenat mladih koji smatra da je dobro informisan o problemima koji se tiču životne sredine oko 10 odsto.
 MarketingNajnovije vesti