kovid 19 Foto: pixabay
Srbija

Mnogima bolovanje 100 odsto - Sindikati o statusu zaposlenih u pandemiji

Izvor: 
Novosti Sre, 07/10/2020 - 09:49Zbog posledica pandemije virusa korona 10 posebnih kolektivnih ugovora je dopunjeno odredbama kojima se poslodavcima preporučuje da obezbede pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto za zaposlene koji privremeno odsustvuju sa rada zbog potvrđenog virusa ili zbog izolacije ili samoizolacije naložene u vezi sa koronom, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad na konferenciji Saveza samostalnih sindikata Srbije "Dostojanstveni rad u uslovima pandemije".

On se založio za poverenje radnika u sindikate, kao i poverenje sindikata u ministra jer ta veza mora da postoji da bi postojala realna slika na tržištu rada, kada su u pitanju primanja.

- Ideal je da Srbija bude društvo po meri svih građana, i poslodavaca i radnika, i da svi budu zadovoljni. Pandemija i dalje traje i niko sa sigurnošću ne može da kaže kako će izgledati svet i ekonomija posle korone - rekao je on.

Za Đorđevića prosečna plata od 900 evra 2025. godine nije politička želja već plan i cilj na kome se radi.

- Dostojanstven rad je onaj koji omogućava dobar život, a Srbija je od toga daleko i pitanje je da li će ova generacija uopšte do njega stići - rekao je Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije. - Prosečna i minimalna plata su za po 20 odsto manje od potrošačke odnosno minimalne potrošačke korpe, a oko 70 procenata zaposlenih zarađuje manje od proseka, rekao je.

Prema njegovom mišljenju kada je kriza, onda je odmah osete zaposleni i krenu mere za zaštitu poslodavaca.
MarketingNajnovije vesti