Tomislav Momirović Foto: Medija centar Beograd
Srbija

Momirović: Politizuje se slučaj Rio Tinta, ima rizika ali neće biti kataklizme

Izvor: 
N1/Beta Ned, 05/12/2021 - 10:06Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da Vlada Srbije neće uraditi ništa bez završetka studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar", dodajući da, osim toga, još 17 institucija treba da se izjasni o tom projektu.

„I onda će građani pred sobom imati sve relevantne podatke. Odluke nećemo donositi bez građana, kojima ćemo pokazasti sve benefite i rizike“, rekao je Momirović za današnje Večernje novosti, upitan o projektu eksploatacije litijuma.

Kako je naveo, „postoji veliko pitanje politizacije slučaja ‘Rio Tinta'“.

„Taj projekat ima velike ekonomske benefite, ako se realizuje prosečna plata u lozničkom kraju će biti veća od 1.500 evra, verovatno bi u ovom gradu u narednih 10 godina bio otvoren i univerzitet, doselio bi se veliki broj mladih… Tačno je da projekat ima i određene ekološke rizike i mi od njih ne bežimo“, rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima, „ministarstvo na čijem je čelu je izdalo preduslove kako bi bila urađena studija o proceni uticaja na životnu sredinu“.

„Mi smo svesni rizika, oni postoje, ali kataklizmične najave kakve se mogu čuti su potpuno neprimirene i odudaraju od realnosti“, naveo je Momirović.

 
MarketingNajnovije vesti