Srbija

MUP i Uprava carina: U prvih pet meseci zaplenjeno 63 miliona cigarata - Srbija neće biti prostor za švercovanje

Izvor: 
013info Pon, 27/06/2022 - 17:26Rezultati zajedničkog rada pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave carina, ostvareni u poslednjih godinu i po dana ozbiljnim, temeljnim i koordinisanim radom, a koji su krunisani i poslednjom, rekordnom zaplenom 50 tona cigareta, na najbolji način demantuju sve neistine i tendenciozno iskonstruisane napade pojedinih interesnih grupa, saopštili su MUP i Uprava carina.

 

U zajedničkom saopštenju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava carine ističu da je zajednička saradnja, koja je znatno unapređena i učvršćena u poslednjih godinu i po dana, od dolaska ministra Aleksandra Vulina na čelo MUP- a i Branka Radujka na mesto direktora Uprave carina, rezultirala nizom zajedničkih akcija zahvaljujući kojima je samo prošle godine, u budžet Republike Srbije uplaćeno za oko 1,1 milijardu evra više nego 2020. godine.

 

Prihodi carine u prošloj godini porasli su za 21 odsto, a ove godine rezultati su još bolji, pa su za prvih šest meseci prihodi uvećani za još 32 odsto. Za samo pola godine, u budžet Republike Srbije uplaćeno je čak 830 miliona evra više nego 2021. godine, koja je inače bila rekordna godina po rezultatima, odnosno skoro 2 milijarde evra više nego 2020. godine.

 

I kada je u pitanju zaplena cigareta, MUP i Carina se mogu pohvaliti izvanrednim rezultatima, jer samo u prvih 5 meseci ove godine zaplenjeno je 60 puta više cigareta nego 2021. godine, odnosno pronađeno je i oduzeto 63 miliona komada ovog akciznog proizvoda. U poslednjoj zajedničkoj akciji MUP-a i Carine, a koja je predmet pisanja pojedinih medija, zaplenjena je rekordna količina cigareta, čak 50 tona i presečen je još jedan organizovani lanac nelegalne trgovine akciznih proizvoda.

 

MUP i Carina su značajno unapredili saradnju i sa drugim državnim organima i službama bezbednosti, kao i sa policijama zemalja u regionu i Evropi, a postignutim rezultatima u zajedničkim međunarodnim akcijama umnogome su povećali ugled Republike Srbije.

 

Da iskonstruisane neistine pojedinih medija imaju za cilj samo da oblate i omalovaže rad pripadnika srpske policije govori i činjenica da carinski službenik za koga se tvrdi da je predvodio akciju i koji je predstavljen kao žrtva, zapravo ni u jednom segmentu nije bio uključen u nju, a kamoli predvodio konkretnu akciju.

 

Policija je carinika uhapsila u sklopu šire akcije koja je usmerena na otkrivanje slučajeva falsifikovanih diploma visokoobrazovnih institucija. Protiv njega je podneta krivična prijava zbog falsifikovanja diplome koju je priložio Upravi carina, postupak protiv njega vodi se pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, a radni odnos mu je prestao na njegov zahtev.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava carina ponosni su na sve zajedničke akcije i ostvarene rezultate u proteklih godinu i po dana, a posebno na ovu u kojoj je zaplenjena nikad veća količina cigareta. Nastavićemo beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i šverca.

 

Srbija neće biti prostor za švercovanje i nelegalnu trgovinu akciznim proizvodima.

 
MarketingNajnovije vesti