Daljinski Foto: pixabay
Srbija

N1 i Nova S ponovo emituju program, stiglo objašnjenje za prekid

Izvor: 
Beta Sre, 07/12/2022 - 09:14Televizija N1 objavila je da je neemitovanjem programa tokom 24 časa htela da ukaže na to "kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale".

"Želeli smo da stvorimo realnu sliku kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan - vladajući stav, jedno mišljenje i vesti bez kritičkog glasa. Na ovaj način ukazali smo i na višegodišnje pritiske kojima smo izloženi, na pokušaje da nam se vidljivost dodatno ograniči i da nam se onemogući finansiranje i poslovanje", naveli su.

Objavljeno je da je poslednji pritisak na slobodne medije vezan za Regulatorno telo za elektronske medije (REM) koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primenjivi rokovi prošli.

"Pre nekoliko meseci, N1 je aplicirao za nacionalnu dozvolu, a ishod je pokazao da REM-u nije stalo do pluralizma u medijima ili unapređenja stanja na medijskoj sceni. Sada vidimo da se ista situacija ponavlja, i zato se N1 solidariše sa koleginicama i kolegama televizije Nova S, koja se prijavila na konkurs za petu dozvolu. Zašto je moguće da se u Srbiji krše sva etička i profesionalna pravila, promoviše govor mržnje, iznova prelaze 'crvene linije' kada je u pitanju sadržaj koji se prikazuje na televiziji", naveli su.

Televizije N1 i Nova S obustavile su na 24 sata emitovanje programa u znak protesta što Savet REM-a još nije doneo odluku o dodeli pete nacionalne frekvencije.

Članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović kazala je da nije bila upoznata s razlozima prekida emitovanja programa televizija N1 i Nova S u Srbiji. Aranđelović je za agenciju Beta navela da, ukoliko te televizije misle da će izvršiti pritisak na REM, "taj potez izgleda kao uzaludan i glup gest".

Predsednica REM-a Olivera Zekić je ranije izjavila da rok za odlučivanje o dodeli nacionalne frekvencije nije predviđen zakonom o opštem upravnom postupku.

 MarketingNajnovije vesti