Ivo Andrić Foto: Stevan Kragujević (wikimedia)
Srbija

Na današnji dan umro je Ivo Andrić

Izvor: 
Tanjug Sub, 13/03/2021 - 07:40Na današnji dan 1975. godine u Beogradu je umro Ivo Andrić, pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Rođen je 9. ili 10. oktobra 1892. godine u Docu pored Travnika. Studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu i doktorirao istoriju u Gracu 1924. tezom "Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine".

U Prvom svetskom ratu hapšen je i interniran od strane austrougarskih vlasti. U međuratnom periodu radi u diplomatiji, bio je ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu.

U mladosti je pisao pesme ("Ex ponto", "Nemiri", "Lirika"). Odlikovao se vanrednom čistotom jezika i stilom, prefinjenim psihološkim analizama. Dela: romani "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika", "Gospođica", "Prokleta avlija", "Omer-paša Latas" (nedovršen), zbirke pripovedaka "Nemirna godina", "Žeđ", "Jelena, žena koje nema", "Znakovi", "Deca", "Kuća na osami", putopisi i skice "Staze, lica, predeli", meditativna proza "Znakovi pored puta".

 

 

 MarketingNajnovije vesti