Amfiteatar Foto: pexles
Srbija

Na Pravnom fakultetu u Beogradu bez prijemnog od 2024. godine

Izvor: 
FoNet/Danas Uto, 28/03/2023 - 17:22Pravni fakultet u Beogradu objavio je na svom sajtu da brucoši u školskoj 2024/25 godini neće polagati prijemni ispit za upis na ovaj fakultet, jer će državna matura, planirana za 2024. godinu, biti jedini uslov.

U saopštenju Pravnog fakulteta se podseća da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja, predvidelo da se počev od školske 2023/2024. godine na kraju srednjeg školskog obrazovanja uvede državna matura.

„Proces upisa uvođenjem mature ne izmešta se sa fakulteta“, navodi se u dokumentu sa datumom 24. mart.

„Kandidati za upis će konkurisati na Konkursu koji će biti raspisan nakon donete Odluke Vlade Srbije, a kandidati će konkurisati kao i do sada i biti rangirani prema sledećim kriterijumima: uspeh u srednjoj školi nosiće maksimalno 40 bodova, a što se tiče uspeha na maturi, srpski jezik nosiće maksimalno 20 bodova, isto toliko matematika, a 20 bodova nosiće i predmet koji je učenik polagao na maturi po izboru“, navedeno je u tekstu.

Položena državna matura biće uslov za dobijanje diplome o stečenom srednjem obrazovanju i vaspitanju.

U objavljenom dokumentu se navodi da je Zakonom o visokom obrazovanju je propisano da će se sa uvođenjem državne mature uskladiti i uslovi upisa na visokoškolske ustanove počev od školske 2024/2025. godine.

Visokoškolske ustanove su dužne da svoje predloge za način vrednovanja učeničkih postignuća u srednjem obrazovanju za potrebe rangiranja studenata za upis na studije u školskoj 2024/2025. godini objave na sajtu Fakulteta.

 
MarketingNajnovije vesti