Grejanje Foto: pixnio
Srbija

Na stovarištima peleta nema, drva još malo a ugovorene količine uglja kasne

Izvor: 
RTV Pon, 25/10/2021 - 14:19Talas poskupljenja ne jenjava, a pored ove, zabrinjava i činjenica da pored rekordnih cena ogreva, njega na stovarištima gotovo i da nema. Više je razloga za takvu situaciju, počevši od poremećenog tržišta energenata pa do čekanja poslednjeg momenta kupaca za nabavku. Sada je pitanje koliko će "hladnih“ domaćinstava dočekati zimu, a procene su da se njih čak 40 odsto u Srbiji greje na čvrsto gorivo.

Jedno od snabdevenijih stovarišta u Novom Sadu poluprazno. Drva je tek malo ostalo, peleta nema, kao i uglja i to najtraženijeg-sušeni vreoci iz Kolubare i pored ugovorenih količina.

"Za dva, tri meseca stigla su dva kamiona uglja, a imamo uplaćenih količina, ali ništa ne pristiže, ne smemo više da upisujemo ljude i da garantujemo , a ušlo se već u grejnu sezonu. Preporučujemo alternativu, pljevaljski polukameni, to stiže redovno, a sa sirovim ugljem iz Kolubare isto je problem, prebacili su nas na Kostolac i nadam se da će tu biti malo bolja situacija.

Sa drvima isto ne upisujemo više, slabije stiže, otvorile su se mnoge peletare, nikome se ne isplati više da seče ogrev, npr. „Kronospan“ iz Lapova obrađuje velike količine ogrevnog drveta. Zatim, građa je otišla na 250-300 evra i svi sada seku građu“, kaže Goran Spasojević , komercijalni direktor stovarišta ogreva "Maj-Gor“.

Alternativa za ogrevno drvo u ovom momentu mogu biti briketi i jedna tona menja tri do četiri kubna metra drva, što je gotovo isti trošak, oko 26.000 dinara. Inače, drva su poskupela 10 odsto, pa je tako trenutna cena 7.200, dok su sečena skuplja za 400 dinara. Što se cene uglja tiče, kreće se od devet i po hiljada pa do 15.000 dinara po toni, koliko košta kolubarski sušeni, ali ga nema.

U Srbiji se na čvrsto gorivo greje 40 odsto domaćinstava i pored drva i uglja, sve je traženiji pelet, ne toliko zbog cene, koliko zbog praktičnosti u korišćenju. Kada smo kod komfora potrošača, gas je i dalje bez premca, a uz sve to je trenutno najjeftiniji energent, a struja najskuplji.
MarketingNajnovije vesti