Operacija/Ilustracija

Foto: Pixabay
Srbija

Na transplataciju organa čeka 2.000 pacijenata

Izvor: 
RTS Sub, 03/06/2023 - 08:44Na transplataciju organa, u Srbiji čeka oko 2.000 pacijenata. Na toj listi najviše je osoba koje se nadaju bubregu. O transplataciji koja je mnogima jedini spas, prevenciji i dobrim primerima iz okruženja, govorilo se u Rumi, na Međunarodom susretu transplantiranih i osoba na dijalizi Jugoistične Evrope.

Pre 19 godina, Irena Kujundžić iz Slovenije dobila je bubreg. Zvonko Varađanin iz Kikinde tri puta sedmično ide na hemodijalizu i na transplataciju čeka 12 godina.

boxPluginImg "Živim sada punim plućima. Svoje iskustvo prenosim drugima. Ovi susreti jesu zato da mi svoja iskustva, svoje probleme i na kakav način smo rešili probleme da pomognemo i drugima da te probleme što bolje i što kraće reše", kaže Irena Kujundžić iz Slovenije.

Zvonko Varađanin iz Kikinde kaže da je transpalatacija sve da je bio transplantiran.

"Otac mi je dao bubreg, to je bio 1999. Na neurološkoj klinici, gde sam uradio transplataciju, i taj bubreg me 13 godina služio. Tih 13 godina sam živeo, bukvalno, normalno", naveo je Varađanin.

Pre pola decenije u Srbiji je bilo skoro 100 transpalatacija godišnje. Poražavajuću statistiku od lani, mnogi se trude da poprave.

"Cilj je da se uspostavi sistem koji se nikada neće srušiti, koji neće zavisiti od pojedinaca. Bilo iz medicinske, drugo iz nemedicinske branše. Koji će podići svest našeg stanovništva da je sasvim normalno, da kada izgubite nekog, da možete da pomognete nekom drugom donacijom tkiva ćelija, da produžite nečiji život, da omogućite da žive dalje. Da ostavimo našoj deci sistem, u kojem neće morati da skupljaju novac da se transplantiraju u inostranstvu", rekao je koordinator za transplatacije UKCS dr Saša Knežević.

Violeta Srbljanin, potpredesnik Udruženja bubrežnih invalida iz Sremske Mitrovice kaže da smo pre par godina bili pridruženi član Eurotransplanta, međutim, pošto nismo dali dovoljan broj organa koji je uslov za ulazak u Eurotransplant, izgubili smo tu šansku, i sada smo ponovo na mrtvoj tački.

Da može drugačije, potvrđuje Slovenija koja je članica Eurotransplanta. Prošle godine su uradili više od stotinu transplatacija organa.

"Mi radimo već dvadeset godina sa Eurotrnsplantom. Na svakodnevnoj praksi, jer izmenjamo oko 70 odsto organa. Ali, ima i drugih prednosti. Ima prednosti taj nagli razvoj, rezultati. Svi organi koji se ne mogu upotrebiti u Sloveniji, upotrevljavaju se na području Eutronsplanta", kaže prim spec Danica Avsec iz Instituta za transplataciju organa i tkiva u Sloveniji.

Pre pola veka u Srbiji je urađena prva transplatacija bubrega. Na taj ogran čeka oko 800 pacijenta. Šezdeset puta je veća šansa da će nam organ biti potreban, nego da budemo potencijalni donor.
MarketingNajnovije vesti