Novi zatvor Pančevo
Srbija

Nadležni istražuju uzbunjivače, a ne zloupotrebe na koje ukazuju

Izvor: 
N1 Sub, 19/10/2019 - 13:52Kakav je status uzbunjivača u Srbiji i koliko ih štiti zakon kojim se vlast hvalila - ta pitanja nametnula su dva poslednja slučaja - hapšenje radnika fabrike Krušik i smenjivanje oficira u Ministarstvu odbrane.
Stručnjaci kažu da bi umesto kazne uzbunjivači trebalo da budu nagrađeni, ali da ta nagrada izostaje kada je u pitanju visoka korupcija i zloupotrebe u koje su uključeni predstavnici vlasti. Zanimljivo je da je i predsednik Srbije svojevremeno, na konferenciji portala Pištaljka, govorio da su uzbunjivači saveznici države u borbi korupcije.
 
Vladimir Radomirović iz portala Pištaljka, koji se bavi zaštitom uzbunjivača, kaže da radnik valjevskog Krušika jeste uzbunjivač i da njegovim hapšenjem tužilaštvo pokušava da skrene pažnju sa dokaza koje je otkrio. A otkrio je da privatni izvoznik oružja, sa kojim je povezan otac ministra policije Nebojše Stefanovića, kupuje oružje po povlašćenoj ceni u odnosu na državne firme.
 
"Aleksandar Obradović, po svemu onome što znamo, nije mogao da iskoristi kanale koji su propisani Zakonom o zaštiti uzbunjivača, nije mogao da obavesti poslodavca, jer je direktor sam bio umešan u malverzacije, nije mogao da obavesti policiju i tužilaštvo, jer je ukazivao na moguće zloupotrebe u koje je umešan ministar policije, on je samo mogao da obavesti javnost. I to je potpuno zaštićeno, on je kontaktirao novinare, dakle po Zakonu o zaštiti uzbunjivača on treba da dobije svu zaštitu koju taj zakon pruža", kaže Radomirović.
 
Udari na uzbunjivače ne prestaju. U Vojnom sindikatu navode da je prošle nedelje jedan oficir prijavio nepravilnosti - da po nalogu ministra Aleksandra Vulina treba da se zaposle četiri nekvalifikovane osobe, dodajući da je odmah potom prebačen na niže radno mesto.
 
U tom ministarstvu tvrde da to nije istina. "Nijedan uzbunjivač u Ministarstvu odbrane nije smenjen. Ministarstvo odbrane potpuno sprovodi Zakon o zaštiti uzbunjivača od prvog dana njegovog stupanja na snagu", saopštavaju iz Ministarstva.
 
Dobar je zakon, ali ne i njegova primena, ocenjuje novinar Slobodan Georgiev. "Vučić je išao na te konferencije, on je tamo davao obećanja, zaklinjao se, podržavao kao te inicijative. Vidimo da je to samo šarena laža, da kad mu dođe neko iz Evrope ili sveta kaže - evo mi imamo i to", smatra Georgiev.
 
Sagovornici N1 podsećaju da radnik Krušika nije prvi uzbunjivač koji je bio smešten iza rešetaka.
 
Policajci Dumanović i Trbović 2016. godine podneli su krivičnu prijavu protiv tadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović zbog nezakonite policijske akcije u Srebrenici, 2015. godine, kada su glumili novinare i prisustvovali napadu na, tada premijera, Vučića. Policajci su najpre izbačeni sa posla, pa uhapšeni, te više od mesec dana držani u pritvoru. I dalje im se sudi, zbog odavanja službene tajne, pod pretnjom zatvora od osam godina, u tajnom postupku.
 
Celu priču pročitajte na sajtu N1.
 MarketingNajnovije vesti