Blizanci Foto: needpix
Srbija

Najčešća pitanja roditelja: Šta raditi kada dete dehidrira i kako bebe zaštititi od vrućina?

Izvor: 
Tanjug Pon, 20/06/2022 - 19:48Telefonsko savetovalište Halo beba je u proteklih nedelju dana primilo od 350 do 500 poziva na dnevnom nivou.

 

Najčešća pitanja koja zabrinjavaju roditelje su šta raditi kada dete dehidrira, kolabira i da li je potrebno novorođenim bebama davati vodu i kako ih zaštititi od vrućina.

 
"Vrućine ne prijaju novorođenim bebama, kao ni nama odraslima. Moramo strogo voditi računa, jer je dečija koža tanja od naše i da su oni nezaštićeniji od nas. Svakako oblačiti decu u tanke i lagane materijale i uključivati klimu povremeno, tako da rashladi prostoriju, ali da nikako temepratura ne bude niža od 24 i 25 stepeni", rekla je Jelena Vasojević, savetnica u Halo bebi, Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.
 
Ona je dodala i da dojenim bebama nije neophodno davati vodu po vrućinama, ali bebama koje su na mlečnim formulama je obavezno davati vodu kada su vrućine.
 
"Broj poziva varira od 350 do čak 500 poziva na dnevnom nivou. Roditelji imaju slobodu i mi to podržavamo da nas pitaju sve što ih zanima. Veliki broj pitanja je za letovanje, oblačenje deteta, boravak dece u prirodi, za zaštitu od komaraca i krpelja", navodi Vasojević.
 
Ona navodi da je najbolji period koji savetuju za letovanje jun i septembar mesec, jer su tada manje gužve, pogotovo za decu mlađu od godinu dana.
 
"Roditeljima kada shvate da kada je detetu lepo i prijatno biće i njima. Bebe do šest meseci nikako ne treba izlagati suncu, njihova koža ne može da se odbrani od sunčevih zraka, a ako već roditelji znaju da će ići negde onda deci oblačiti tanku garderobu sa dugim rukavima i namaziti kremama namenjenim deci od nula meseci. Obavezno namazati ručice, vrat, često roditelji zovu kako su izgorele uši, jer zaborave da namažu", rekla je Vasojević.
 
Ona kaže i da je decu od šest meseci obavezno mazati zaštitnim faktorom pred svako izvođenje napolje. Nositi šeširiće i kačkete sa širokim obodom, gde se štiti kompletno detetovo telo.
 
"Dešava se da deca dobiju toplotni udar, sunčanicu i da im ne bude prijatno. Ukoliko dete dehidrira ili kolabira, obavezno je dati malu količinu vode, staviti dete da legne, a zatim pozvati najbližu zdravstvenu ustanovu", zaključila je Vasojević.
 MarketingNajnovije vesti