Foto: pixabay
Srbija

Najviše pritužbi građana na cene južnog voća

Izvor: 
Tanjug Pon, 13/04/2020 - 11:10Tržišna inspekcija u proseku dnevno dobije desetak poziva građana koji se žale na povećanje cena pojedinih proizvoda u prodavnicama, najčešće južnog voća, a načelnica te inspekcije Mirjana Damjanović kaže da većina trgovaca poštuje zakon.

"Pokrenuli smo 770 nadzora i većina trgovaca poštuje zakon. Samo 44 proizvoda u 28 kontrola (28 trgovaca) utvrdili smo da su neosnovano podigli cene. To je visok procenat poštovanja zakona", rekla je ona.

Napominje da je od uvođenja vanrednog stanja Tržišna inspekcija otvorila kol centar za pritužbe građana i da su do sada imali 1.100 poziva.

Na početku je, kako kaže, bilo više prijava dok je sada mnogo manje.

"Građani su se na početku žalili na nedostatke određene robe, da nije bilo maski , sredstava za dezinfekciju, ponegde brašna, šećera, jestivog ulja, sada toga više nema. Dobijamo dnevno desetak poziva i uglavnom se to odnosi na povišene cene limuna, pomorandži, banana i sredstava za dezinfekciju", istakla je ona za Pink.

Podseća da je država donela odluku o ograničenju cena, odnosno marže, i da je vodilo računa da se tržište održi, da bude snabdeveno, a da cene ne skoče.

Ističe da uvozne cene robe, kao što je južno voće, diktiraju cenu u prodavnicama, ali da se pokreću postupci nadzora kako bi se videlo da li trgovci poštuju odluku o ograničenju cena.

Kako kaže za one koji ne poštuju zakon i kod kojih se utvrdi prekršaj, predviđena kazna je od 500.000 do dva miliona dinara za pravno lica, od 50.000 do 500.000 za preduzetnika.

"Predviđena je i zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti i javnog izricanja presude. To je veći problem za trgovca nego ovo što će platiti kaznu", navela je Damjanović.

 
MarketingNajnovije vesti