Radnici na građevini Foto: pixabay/ilustracija
Srbija

Najviše šansi za zaposlenje imaju nekvalifikovani radnici

Izvor: 
Politika Čet, 24/09/2020 - 09:11Osim radnika koji su donedavno, a najviše tokom letnjih meseci, bili angažovani na sezonskim poslovima, mahom u građevinarstvu, do zaposlenja ovih dana najlakše dolaze i oni koji su spremni da rade na najjednostavnijim poslovima. 
 
Među njima ima najviše nekvalifikovanih radnika (čistači prostorija, komunalni higijeničari, građevinski manipulanti, spremačice u zdravstvu), a tu su i pomoćni kuvari, zidari, tesari, bravari, magacioneri, zavarivači, vozači i auto-mehaničari, piše Politika. 
 
Kako ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, među onima sa srednjim i visokim obrazovanjem, poslodavci su iskazali najveće interesovanje za radno angažovanje komercijalista, ekonomista za finansije, računovodstvo i bankarstvo, vaspitača predškolske dece, diplomiranih inženjera građevinarstva, mašinskih inženjera, ali i diplomiranih pravnika i doktora interne medicine.
 
Postoji i konkretna tražnja za profilima za koje su potrebne određene veštine i sposobnosti: u građevinarstvu, zanatskim poslovima, IT industriji, za razliku od tkača, obrađivača kože, mašinaca i metalaca, daktilografa, birotehničara koje na tržištu rada malo ko želi.
 
Kada su u pitanju profili sa nižim nivoom obrazovanja, u najvećom broju slučajeva prvenstveni uslov za njihovo zapošljavanje jeste odgovarajuće radno iskustvo.
 
U toku prošlog meseca, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bile su 508.323 osobe. Do posla se najlakše dolazi u Beogradu i Vojvodini, a najteže na jugoistoku Srbije.MarketingNajnovije vesti