glasačka kutija, izbori 2022 Foto: Aleksandar Stojković
Srbija

Najzad završeni parlamentarni izbori u Srbiji – a kada ćemo imati novu vladu?

Izvor: 
N1 Ned, 03/07/2022 - 19:38Na poslednje, peto glasanje u Velikom Trnovcu nema prigovora. To znači da bi sredinom nedelje Srbija mogla da dobije i konačne rezultate parlamentarnih izbora koji su održani 3. aprila. Iako je, kažu, i u četvrtak bilo nepravilnosti tokom glasanja, SPS je odlučio da se više ne žali.

Glasao je Veliki Trnovac i peti put. Ponovo je bilo i neregularnosti, ali će SPS ovoga puta na to zažmuriti. Tako će posle dva meseca ponavljanja glasanja biti objavljeni konačni rezultati izbora.

„I ovog puta su Albanci sami držali tu knjigu i upisivali ko je glasao ko nije, ali da se ne bi ovo pretvorilo u igre bez granica i da ne bi bilo beskonačno ponavljanje ovih izbora mi nećemo ulagati nikakve prigovore. Što se nas tiče – ta priča je završena“, kazao je lider SPS Ivica Dačić.

Nema prigovora – nema ni neregularnosti – kojih je ipak bilo, nema ponavljanja izbora, a 250. mandat odlazi koaliciji Albanaca. A šta dobijaju socijalisti?

„Ne sumnjam da i ako je bilo mogućnosti da SPS i preko toga tvrdi neki pazar, da su socijalisti to iskoristili – da založe jednog poslanika zarad ulaska u Vladu, Ostavilo je sve mučan utisak, a i bilo bi besmisleno da nijedan Albanac ne bude u Skupštini Srbije. Neko je morao i o tome da vodi računa“, smatra glavni i odgovorni urednik novina „Nova“ Ranko Pivljanin.

Proces formiranja Vlade uz ponavljanje grasanja u Velikom Trnovcu dodatno je prolongiran, piše N1.

„U Velikom Trnovcu se desio samo jedan nesrećan splet okolnosti, a to je da se ponavlja glasanje u sredini koja je i mešovita i u kojij postoji i nerazumevanje između vladajućih stranaka i koalicije Albanaca, i sredini gde zavisi mandat za jednu manjinsku stranku, odnosno mandat za SPS kao većinsku stranku. Da nema faktora jednog mandata ti izbori bili bi završeni siguran sam još posle onog prvog glasanja“, ocenjuje Bojan Klačar iz CESID.

Kada budu proglašeni konačni rezultati teče rok od 30 dana za formiranje Skupštine. Kada se konstituiše parlament i verifikuju mandati poslanika, teče rok od 90 dana za izbor nove Vlade. U tom periodu počeće i konsultacije sa predsednikom Srbije za izbor mandatara za sastav nove Vlade.

 

 

 MarketingNajnovije vesti