Sećer Foto: pixabay
Srbija

Nalaženje šećera kao igra na sreću – ministar uverava da ga ima i zna „krivca“

Izvor: 
N1 Sre, 25/05/2022 - 19:42Vlada Srbije trebalo bi na sutrašnjoj sednici da donese odluku o maloprodajnoj ceni šećera, a očekuje se da kilogram maksimalno košta 89 dinara, bez obzira na veličinu pakovanja, potvrđeno za N1 u Vladi Srbije. Stručnjaci kažu jasno je da je u pitanju socijalna mera, ali da, ukoliko bude zadržana dugoročno, može ugroziti proizvodnju šećera.

 

Šećera u Srbiji ima, uveravaju i nadležni u Vladi, ali i stručnjaci.

Za građane Srbije je, ipak, danima pronalaženje ove namirnice na rafovima prodavnica igra na sreću.

„Nisam sada ga ni tražio, imamo ga u dovoljnim količinama za svakodnevne potrebe. Prosto mi nije jasno što ljudi prave zalihe“.

"Ništa neću da pravim, a imam kilo za kafu kad neko dođe. Tako da nisam se interesovala za šećer".

"Nemam kući ni kilo šećera, nemam. Sad dođoh da pitam da l' ima, ali oni kažu ne znamo dal će da dođe", rekli su nam građani.

Šta se desilo - pita ministar poljoprivrede i ujedno odgovara: Srbija u bilansima ima dovoljno šećera i više nego što je potrebno. Najavljuje da će pojačane količine biti distribuirane u narednim danima.

"Očigledno da je bilo špekulativnih radnji na različitim nivoima. Igranja sa građanima i državom ne može da bude i mi ćemo to sprečiti nemojte imati nikakvu dilemu. Znate kako to kad dođe do konkretnog onda proizvođači viču da su prodavci, prodavci viču da su proizvođači a i jedni i drugi viču da je neko treći", objašnjava ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Pokušao je neko ministru da objasni da na rafovima šećera nema zbog soka od zove i slatkog od jagode, ali takva pojašnjenja ga nisu zavarala.

"Ja možda jesam ministar, ali dolazim iz poljoprivrednog kraja i znam kako se pravi sok od zove i slatko od jagoda i nemojte da se igrate sa mnom sa takvim stvarima", dodao je.

Veruje da je neko pokušao da ima veću cenu šećera i dodaje da će takve nade pasti.

Nade su već raspršene porukom predsednika Srbije iz Davosa da će cena šećera biti ograničena za sve količine. Iz Ministarstva trgovine potvrdili su za N1 da će Vlada usvojiti izmenjenu Uredbu prema kojoj će cena šećera biti ujednačena za sva pakovanja u kojima se prodaje u maloprodaji - i trebalo bi da košta 89 dinara po kilogramu.

Iako ograničenje cene šećera u svim pakovanjima trenutno znači da građani neće imati dodatni izdatak za ovu namirnicu, stručnjaci upozoravaju da dugoročno to može imati negativne posledice na proizvodnju.

"Kada imate ograničenje finalnog proizvoda, sa druge strane imate slobodno formiranje cena za sirovine koje koristite da se napravi taj proizvod, onda je veliki teret na proizvođačima", rekao je pomoćnik direktora za analitiku u Privrednoj komori Srbije Bojan Stanić.

Zato je, kaže, potrebna pomoć države kako bi se održala proizvodnja. Dodaje da razloga za strah može imati ukoliko se problemu ne pristupi strateški.

"Imamo dva velika proizvođača, ukoliko bi se desilo da jedan odustane od proizvodnje šećera, da se preorjentiše na druge stvari kao što su se mnogi proizvođači preorjentišu na proizvodnju ovih ratarskih kultura koje su jednostavnije za proizvodnju pšenica, kukuruz, soja u tom smislu bi proizvodnja šećera generelno bila ugrožena", pojašnjava Stanić.

U takvom scenariju bi, kaže, Srbija, mogla zavisiti od uzvoza, dok sada u potpunosti ima sopstvenu proizvodnju.

 

 
MarketingNajnovije vesti