Radnici Foto: needpix
Srbija

NALED o kritikama nacrta zakona o sezonskom radu

Izvor: 
N1 Pon, 27/09/2021 - 19:15


Nacrt zakona o sezonskim poslovima je u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Predloženo zakonsko rešenje temelji se na analizi stanja, regulatornog okvira, procedurama angažovanja koje su pokazale da su nacrtom pokrivene izabrane delatnosti u kojima je rad na crno najzastupljeniji, odgovaraju u Naledu na kritike da je nacrt zakona na štetu radnika. Nov zakon je bio neophodan jer ima više od 30 odsto izmena u odnosu ne prethodni, kaže Irena Đorđević iz Naleda.

„Povremeni karakter ovih poslova uznači da vi možete da radite samo 15 dana u mesecu, maksimalno 90 dana godišnje. Uvedeno je i pisano obaveštenje o uslovima rada – više nije usmeni dogovor već pisano obaveštenje što je takođe u skladu sa direktivom EU“, kaže Irena Đorđević.

Važna odredba, navodi, tiče se zabrane prevođenja radnika.

„U zakonu eksplicitno stoji da poslodavac nema prava da angažuje radnika po ovom sistemu ukoliko mu je u prethodna tri meseca otkazao ugovor o radu“, pojašnjava sagovornica Infobiza.

Takođe, dodaje, na predlog sindikata uvedene su i kvote.

„Tokom javne rasprave bile su različite sugestije o kvotama – kako da se izmene. Videćemo sada šta će biti konačna verzija – potrebno je naći pravi balans. Kvote podrazumevaju da spram broja stalno zaposlenih možete da imate samo određeni procenat angažovanih radnika i po ovom osnovu. Uvedena je i radna perspektiva, što je takođe jedna od novina predviđena samom direktivom EU. To znači da ako neko radi do maksimalnog vremenskog perioda, dakle 90 dana – daje mu se pravo da zatraži od poslodavca da u narednom angažovanju ima ugovor o radu“, navodi Irena Đorđević.

Stupanjem radnika na rad smatra se, ističe, da je zaključen rad ugovor o radnom angažovanju i radnik tada ostvaruje određena prava.

„Za svaki dan agažovanja, maksimalno 90 dana u godini, radnik može maksimalno da dobije godišnje 90 dana staža kod jednog poslodavca. Ima osiguranje za slučaj povrede na radu. On zadržava postojeći osnov zdravstvenog osiguranja, zadržava sva socijalna davanja – ako je bio korisnik novčane socijalne pomoći, imaće priliku da to zadrži ili porodičnu penziju, dečji dodatak…“, zaključuje Irena Đorđević.

Podsetimo, prošle nedelje završena je javna rasprava o Nacrtu zakona o radu, a za novo zakonsko rešenje koje treba da reguliše sezonske poslove pravnici kažu da će smanjiti radnička prava.

 
MarketingNajnovije vesti