Pixabay
Srbija

Nanošenje gel laka rastući trend i u Srbiji: Istraživanje pokazalo da li UV zračenje iz lampi izaziva ozbiljno oboljenje

Izvor: 
Euronews Srbija Sub, 28/01/2023 - 15:39Ulepšavanje noktiju gel lakom poslednjih godina trend je među ženama u Srbiji. Tako su se rešile problema nanošenja običnog laka svaki drugi, treći dan. Dovoljno je da odu do salona i narednih mesec dana imaće uredne, ukrašene, sjajne nokte.

Međutim, lekari sada upozoravaju da tretman nije tako bezazlen kao što se mislilo. Zbog akrilata koji se koriste, u ordinacije dermatologa često dolaze žene sa alergijama, iritacijama, oštećenjem noktiju. Ali, ono što ih još više brine jeste štetan uticaj UV zračenja koji emituju lampe za sušenje laka. Poslednja istraživanja naučnika u SAD pokazala da UV zračenja iz lampi povećavaju rizik za nastanak karcinoma kože. 

Naime, dermatolozi ukazuju da nije problem ukoliko se tretman gel lakom uradi jednom ili dva puta godišnje, ali da problem predstavlja redovnost u tretmanima i da je opasno njihovo kumulativno dejstvo jer "koža sve pamti".

Mijušković: Dokazano štetno dejstvo tretmana

Prof. dr Željko Mijušković sa klinike za kožne i polne bolesti VMA kaže da se već duže pretpostavlja da UV lampe iz aparata za sušenje laka imaju štetno dejstvo, ali da do sada nisu imali egzaktan dokaz da deluju na sam ćelijski nivo i dovode do njihovo oštećenje. 

" U radu koji je sada izašao, a objavili su ga istraživači iz SAD, dokazano je da UV zračenje iz lampi za sušenje laka dovodi do mutacija na ćelijskom i molekularnom nivou i povećavaju rizik za nastanak tumora kože. Bilo je radova i ranije, iz 2019. godine, koji su ispitivali neželjene efekte UV lampi za stavljanje trajnih lakova i njihovu vezu sa nastankom planocelularnog karcinoma, keratoza", rekao je MIjušković za Euronews Srbija.

Navodi da se znalo od ranije i da postoje brojni radovi koji ukazuju na neželjene efekte tretmana noktiju gel lakom zbog akrilata koje sadrže. Oni dovode do neželjenih efekata kao što su kontaktni dermatitis, alergije, iritacije, oštećenja nokta.

"Često viđam, dolaze nam pacijentkinje sa oštećenjima nokta usled skidanja trajnog laka. To su iritacije, alergije koje izgledaju dramatično, a nekada je potrebna i antibiotska terapiju. Naravno, neće kod svih žena koje urade tretman doći do oštećenja, ali kod odrenog broja njih se javljaju promene", naveo je Mijušković.

Polemika da li ima štetnog dejstva UV zračenje iz lampi vodi se već duže u stručnim krugovima. Mijušković navodi da se u aparatima za sušenje gel laka koriste UV zraci druge talasne dužine.

"Zbog toga je bilo pitanje da li ima štetnog efekta ili ne, ali sada je dokazano da štetno deluje. To jeste druga talasna dužina, ali spada u UVA zračenje", rekao je on.

Dodaje da redovnost tretmana povećava rizik za nastanak karcinoma kože, ali da on u praksi još nije imao pacijente koji su imali promene na koži ruku.

"Za to je potrebno praćenje duži vremenski period. To ne znači da pacijent koji jednom ili dva puta uradi nokte pa će imati problem. Ista priča je i za solarijume kada ljudi idu u solarijum u adolescentnom periodu ili posle 20. godini života, kancerogene promene na koži se dešavaju posle 50. ili 60. godine života. Imate kumulativni efekat, te stvari se dešavaju mnogo kasnije. Sada je dokazano da UV iz lampi za nokte dovodi do mutacija na ćelijskom i molekularnom nivou. Potrebno je samo vreme da se promena ispolji", rekao je on.

Dodaje da skoro svake druge nedelje ima pacijentkinje sa infekcijama, alergijama zbog stavljanja ili skidanja trajnog laka. 
MarketingNajnovije vesti