Avion Foto: pixabay
Srbija

Narodna stranka: Objaviti ugovor o koncesiji Aerodroma, skandal bez presedana

Izvor: 
nova.rs Sub, 13/08/2022 - 21:19Borislav Borović, predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije, rekao je danas da je neizostavno da se objavi integralni ugovor o koncesiji Aerodroma Nikola Tesla koji je dat na upravljanje francuskoj kompaniji Vansi, kao i prateći aneksi koncesije.

 

Borović je ocenio kao „skandal bez presedana nezabeležen u praksi normalnih država“, to što tajnost ugovora o koncesiji ulazi u četvrtu godinu.

„To pokreće mnoga pitanja, od same sudbine aerodroma do budućih potencijalnih negativnih i krupnih posledica jer se radi o javnom dobru velike vrednosti i ogromne strateške važnosti za državu Srbiju i to ne samo u oblasti transporta i saobraćaja. Javnost nema predstavu šta je potpisano, šta su tačne obaveze koncesionara, jer vlast ugovor krije ‘kao zmija noge’, iako su više puta premijerka Brnabić i zvaničnici iz Ministarstva saobraćaja obećavali njegovo obelodanjivanje“, rekao je Borović, a prenela Narodna stranka.

On je upitao šta se krije iza ove misterioznosti i tajnosti.

"Da li se u ugovoru i aneksima menja suština onog što nam je medijski predstavljeno? Da li se skraćuje ili produžava trajanje koncesije, da li se priprema promena koncesionara, da li se smanjenje godišnje naknade ili redukuju medijski prestavljene investicije, da li se priprema otuđenje dela aerodroma? Sada deluje neverovatno, ali i ne i nemoguće u situaciji 'zone sumraka' u kojoj se nalazi potpisani ugovor", naveo je Borović i dodao:

"Javnost je i pre potpisivanja ugovora bila uskraćena za studiju opravdanosti koncesije koja je morala da odgovori zašto je Vlada odabrala baš koncesiju kao model budućeg upravljanja aerodromom i da li je bilo i drugih alternativnih načina. Nije uzet u obzir ni postojeći profit koji je kompanija do tada ostvarivala, mogućnost da sopstvenim sredstvima investira u svoj razvoj i modernizaciju, čak je ignorisan i bezbednosni aspekt eventualnog upravljanja ANT od strane neke strane kompanije."

 

 
MarketingNajnovije vesti