Foto: pexels
Srbija

Narodna stranka: Uvesti posebni porez na luksuz

Izvor: 
Beta Čet, 07/07/2022 - 19:45Narodna stranka je saopštila da se zalaže za uvođenje posebnog poreza na luksuz kao socijalnog korektiva u situaciji ogromnog socijalnog raslojavanja društva u Srbiji.

 

„Svedoci smo da zadnjih godina raspodela društvenog bogatstva pre liči na otimačinu manjine nad većinom jer, najvećim delom, nije zasnovana na rezultatima rada i sposobnostima te manjine već je plod korupcije, nedozvoljenog klijentelizma i političkih privilegija“, naveo je u saopštenju predsednik odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović.

On je ocenio da taj sloj bogatih građana, pored poreza na dohodak i imovinu „mora da podnese deo tereta ekonomske krize kroz dodatno oporezivanje na luksuz“, odnosno preko poreza na dobra koja nisu dostupna najvećem broju građana Srbije.

„Radi se o oporezivanju skupih statusnih proizvoda poput ekskluzivnih jahti i brodova, privatnih aviona, skupocenih automobila, luksuznih satova i skupog nakita. To bi bili direktni personalni porezi koji se ne mogu prevaliti na druge obveznike poput indirektnih poreza kao što je PDV“, kazao je Borović.

Prema njegovim rečima, poreske stope bi bile progresivne u zavisnosti od visine vrednosti te statusne robe.

„Prikupljena sredstva od poreza na luksuz bi se mogla namenski usmeravati za pomoć najugroženijem socijalnim kategorijama, deci bez roditelja ili lečenju dece u inostranstvu“, rekao je on.

 

 
MarketingNajnovije vesti