Foto: pixabay/ilustracija
Srbija

Nastava na fakultetima po planu, veće grupe studenata treba podeliti

Izvor: 
RTS Sre, 11/03/2020 - 17:17Nastava na fakultetima Univerziteta u Beogradu će se održavati po planu.Tamo gde ima više od stotinu studenata nastavu treba podeliti u manje grupe, a neki fakulteti poput Medicinskog imaju i alternativne mere.

U skladu sa odlukom nadležnih o zabrani okupljanja u zatvorenom prostoru kako bi se sprečilo širenje novog koronavirusa, fakulteti će organizovati nastavu u manjim grupama studenata. 

 

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže da se na sednici Senata razgovaralo o tome kako da se nastava reorganizuje.

"Dali smo preporuke da se radi i onlajn, elektronskim putem, gde je to moguće", rekla je Popovićeva i navela da su preporuke date kako bi se umanjio rizik širenja novog koronavirusa i zaštitili studenti.

Rekla je da će Univerzitet u Beogradu pratiti preporuke i odluke Vlade Srbije i da će reagovati brzo. 

Na pitanje šta sa sednicama nastavno-naučnih veća, odgovor se čeka od Ministarstva prosvete.

Rektorka je navela da je na pojedinim fakultetima neophodno da se održe sednice nastavno-naučnog veća, ali da sa druge strane niko ne želi da ugrozi bilo čije zdravlje. 

Dekani fakulteta mogu da stopiraju zaposlenima put u inostranstvo, a putovanja u okviru međunarodne razmene odložena su do prvog maja.

Govoreći o planiranim razmenama studenata, iz prethodnog ciklusa, koje je trebalo da se obave do 31. maja, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu Nenad Zrnić je naveo da je iz Poljske stigla informacija da će rok verovatno biti produžen do 31. jula, možda i do kraja školske godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka na Andrićevom vencu sa državnim vrhom i stručnjacima o koronavirusu, da još uvek nema potrebe zatvoriti škole.

Od danas su zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima sa više od 100 ljudi.
MarketingNajnovije vesti