Ruka koja piše Foto: pixabay
Srbija

Navala na posao popisivača: Znak da je veliki broj građana siromašan

Izvor: 
Politika Pet, 19/08/2022 - 09:13Prijavu za posao popisivača u Srbiji popunilo je 40.000 građana, a za taj zadatak biće angažovano njih 15.000.

Obuku će proći dodatnih 5.000, kako bi postojali i rezervni popisivači, piše Politika

Među prijavljenim kandidatima ima i nezaposlenih, i penzionera i omladinaca, pa čak i stalno zaposlenih građana. Zarada bi, prema najavama, trebalo da bude 60.000 dinara neto.

Duška Vukovića, potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, nimalo ne čudi podatak da se na konkurs prijavio toliki broj građana.
 
"Mnogi to vide kao dodatni posao, pošto u Srbiji polovina zaposlenih prima medijalnu zaradu koja sada iznosi oko 55.500 dinara. Velika je navala, jer ljudi nemaju dovoljno da prežive mesec, traže način da prihoduju, a svaki dodatni posao im dobro dođe da povećaju kućni budžet. To je samo znak da je veliki broj građana u Srbiji siromašan", kaže Vuković za Politiku.
 
Svaki popisivač će u proseku biti zadužen za tri popisna kruga (oko 200 stanova). Sve vreme angažovanja, popisivačima će biti plaćeno osiguranje, biće im isplaćena naknada za realne putne troškove i dobijaće nadoknadu od 1.500 dinara za potrebe korišćenja mobilnog telefona i interneta - rečeno je u zavodu. Takođe je saopšteno i da će u popisu 2022. godine, za razliku od svih dosadašnjih popisa, u kojima su podaci prikupljani popunjavanjem papirnih upitnika, prvi put prikupljanje biti obavljano elektronski, putem računara. Metod sprovođenja popisa ostaje tradicionalan, jer će popisivači prikupljati podatke direktno od građana, idući "od vrata do vrata".
 
Sa popisivačima se potpisuju dva ugovora, zavisno od radnog statusa kandidata, piše Politika. Jedan je o obavljanju privremenih i povremenih poslova, a drugi o dopunskom radu. Pre potpisivanja, popisivači su dužni da završe petodnevnu obuku.
Iz Republičkog zavoda za statistiku naglašavaju da oni nisu odgovorni za eventualni gubitak prava radno angažovanog lica do kog može doći usled promene njegovog pravnog statusa i dobijanja naknade za rad.MarketingNajnovije vesti