Novac lupa digitron Foto: pixabay
Srbija

NBS neće pokretati postupke protiv onih koji su imali račune u Švajcarskoj

Izvor: 
KRIK Uto, 01/03/2022 - 21:43Iz Narodne banke Srbije (NBS) kažu za KRIK da neće pokrenuti postupke protiv onih koji su imali bankovne račune u Švajcarskoj, a nisu ih prijavili ovoj instituciji.

 

Kako navode, za to je istekao rok, odnosno prošlo je pet godina od kada je prekršaj učinjen. 
 
KRIK je u međunarodnom istraživanju "Švajcarske tajne" otkrio da su račune u ovoj zemlji imali bivši i sadašnji funkcioneri, biznismeni, kao i sudija.
Otkriveno je da su srpski državljani imali račune u banci "Credit Suisse" i na njima pozamašne sume novca.
 
Niko od njih račune nije prijavio Narodnoj banci Srbije, što su bili dužni da učine po zakonu – jer državljanima Srbije nije dozvoljeno da otvaraju račune u inostranstvu, osim ukoliko nemaju dozvolu NBS.
 
Uprkos tome, Narodna banka Srbije ističe da neće pokrenuti prekršajni postupak protiv njih.
 
"Shodno članu 65. Zakona o deviznom poslovanju, postupak po prekršajima iz ovog zakona ne može se pokrenuti kad protekne pet godina od dana kada je prekršaj učinjen", stoji u odgovoru banke na pitanja KRIK-a.
 
Iz NBS kažu i da to ne važi za tužilaštvo koje može i dalje da pokrene krivične postupke, ukoliko smatra da za to postoje dokazi.
 
"Bez obzira na nemogućnost pokretanja prekršajnog postupka u konkretnim slučajevima, ukazujemo da to ne isključuje mogućnost da nadležno tužilaštvo, ukoliko proceni da za to postoji zakonski osnovi, a na osnovu dokaza koje mu budete dostavili ili koje prikupi, pokrene odgovarajuće krivične postupke protiv navedenih fizičkih lica", navode iz banke.
 
Novinari KRIK-a pitali su i nadležna tužilaštva da li će reagovati na otkrića iz "Švajcarskih tajni", ali do sada nisu dobili odgovore.
 
Istraživanje "Švajcarske tajne" zasniva se na procurelim podacima iz banke koje je novinarima "Zidojče cajtunga" dostavio izvor, a oni su ga dalje podelili sa kolegama iz drugih medija. KRIK je analizirao podatke u vezi sa Srbijom.
 
Među klijentima banke bili su Rodoljub Radulović, kome se sudi sa Darkom Šarićem zbog međunarodnog šverca kokaina, direktor državnog preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak, bivši potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović, bivši direktor državnog preduzeća "Trajal" i član SPS Milutin Lević, nekadašnja sudija Milena Trgovčević-Prokić i drugi.
 
 MarketingNajnovije vesti