Novac
Srbija

NBS o povećanju naknada banaka: Donećemo paket mera

Izvor: 
undefined Pet, 05/08/2022 - 13:08Narodna banka Srbije (NBS) potvrdila je da intenzivno radi na rešenju koje će u najkraćem roku biti usvojeno i primenjeno tako da se na najbolji način zaštiti standard građana Srbije.
 
Prethodno su NBS-u upućeni brojni apeli i pozivi da preduzme mere u vezi sa naknadama banaka, prenosi N1.
 

"Podsećamo da će, povodom najava i odluka pojedinih banaka da povećaju naknade za određene usluge povezane s platnim računima, NBS na prvoj redovnoj sednici Izvršnog odbora u četvrtak, 11. avgusta, doneti paket mera i propisa kako bi zaštitila standard građana Srbije", saopštila je centralna banka.

 
Iz NBS su ponovili da donošenje ovakvih odluka podrazumeva analizu stanja i efekata, o čijim detaljima se centralna banka neće oglašavati pre nego što te odluke donese, te da će o svim detaljima mera javnost će ubrzo biti obaveštena.
 
"Iako postoji nesporno pravo da svaka tema bude predmet obraćanja javnosti, ističemo da je suvišno na ovaj način govoriti o problemu na kojem NBS već ubrzano radi i kada je već obavestila javnost u kom roku će biti donete odluke od interesa za građane Srbije", navedeno je u saopštenju.
 

Pri tome, kako je istaknuto, za razliku od udruženja i organizacija koje daju neodgovorne i neosnovane izjave, "NBS ima zakonsku obavezu da vodi računa o finansijskoj stabilnosti zemlje i ovakvim temama pristupa sa najvećom pažnjom i odgovornošću".

 
 MarketingNajnovije vesti