Foto: flickr

Srbija

NBS smanjila zaradu menjačnicama: Nema više neograničene provizije

Izvor: 
N1 Sub, 12/03/2022 - 16:53Narodna banka Srbije ukinula je menjačima neograničenu proviziju na prodajni kurs evra i ostalog stranog novca.

 

Prema novoj odluci, koja se primenjuje od petka 11. marta, menjačnice će na prodajni kurs evra moći da zaračunavaju najviše - jedan procenat provizije. To, praktično, znači da evro na taj dan - 11. marta - ni u jednoj menjačnici u Srbiji ne sme da bude skuplji od 120,31 dinar.
 

"Za obavljanje menjačkih poslova menjač može naplatiti proviziju… Pri otkupu, odnosno prodaji efektive javni poštanski operator i ovlašćeni menjač mogu od fizičkih lica naplatiti proviziju u iznosu najviše jedan odsto", stoji u izmenjenoj Odluci o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova koja je u četvrtak popodne objavljena u Službenom glasniku, a primenjuje se dan kasnije, prenosi N1.

Do sada su, podsetimo, menjačnice mogle da zaračunavaju proviziju od jedan odsto pri otkupu deviza od građana, dok provizija pri prodaji evra i drugog stranog novca nije bila ograničena.
 
Računica sada, posle objave izmenjene odluke, izgleda ovako: u menjačnicama se devizni kurs evra formira tako što su dozvoljena odstupanja od srednjeg kursa najviše 1,25 odsto naviše i naniže, i na to može da se - i kod prodajnog i kod otkupnog kursa, doda provizija od jedan odsto.
 
 MarketingNajnovije vesti