Foto: Nemezis~commonswiki
Srbija

NBS usvojila paket mera za banke: Bez poskupljenja naknada narednih godinu dana

Izvor: 
N1 Čet, 11/08/2022 - 14:14U narednih godinu dana banke neće podizati naknade i provizije, saopštila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Sa ovom odlukom saglasile su se sve banke u Srbiji. "Takođe, sve banke koje su podizale svoje naknade i provizije od 1. januara 2021. godine do danas prihvatile su da godinu dana, počev od 1. septembra, te provizije i naknade naplaćuju uz umanjenje od 30 odsto, ali ne ispod visine koja je važila pre povećanja", istakla je Tabaković.

 

Na današnjoj sednici izvršnog odbora usvojena je, prema rečima Tabaković, i odluka o platnom računu sa osnovnim platnim uslogama.

„Za 150 dinara mesečnod održavanja građani će imati osnovni dinarski tekući račun, besplatno podizanje gotovine sa šaltera i bankomata svoje banke, kao i besplatnu debitnu karticu“, navela je guverner NBS.

U okviru paketa biće i mobilno i elektronsko bankarstvo i neograničen broj transakcija QR kodom na prodajnim mestima.

Banke koje naplaćuju naloge putem mobilnog i elektronskog bankarstva, obračunavaće popust od 30 odsto u odnosu na visinu tih naknada i provizija.

Podsetimo, Narodna banka Srbije najavila je 5. avgusta da će na sednici Izvršnog odbora 11. avgusta doneti paket mera i propisa kako bi zaštitila standard građana Srbije, piše N1.

Do danas se nije oglašavaла sa detaljima mera.

„Iako postoji nesporno pravo da svaka tema bude predmet obraćanja javnosti, ističemo da je suvišno na ovaj način govoriti o problemu na kojem NBS već ubrzano radi i kada je već obavestila javnost u kom roku će biti donete odluke od interesa za građane Srbije“, navela je tada centralna banka.

Pri tome, kako je istaknuto, za razliku od udruženja i organizacija koje daju neodgovorne i neosnovane izjave, „NBS ima zakonsku obavezu da vodi računa o finansijskoj stabilnosti zemlje i ovakvim temama pristupa sa najvećom pažnjom i odgovornošću“.

 
MarketingNajnovije vesti