Ne davimo Beograd
Srbija

Ne davimo Beograd i platforma Akcija: Odluka o Rio Tintu pobeda građana

Izvor: 
Beta/N1 Čet, 20/01/2022 - 21:12


Jedini način da se zaštitimo od novih pokušaja korumpirane vlasti da posle izbora nastavi sa sprovođenjem projekta "Jadar" i drugih štetnih projekata jeste da ih smenimo sa vlasti, saopštio je pokret Ne davimo Beograd. Odluka vlade Srbije da ukine Uredbu o prostornom planu posebne namene za projekat Jadar predstavlja novu pobedu građana koji nisu odustali od protesta i blokada saobraćajnica uprkos pritiscima kojima su bili izloženi, ocenila je Otvorena građanska platforma Akcija.

 

„Ovo je trenutak kada moramo biti ponosni jedni na druge, ali istovremeno svesni da ne postoji nijedna garancija, niti mogućnost poverenja u postojeću vlast da već nakon izbora neće istu Uredbu usvojiti ili jednostavno „namignuti“ Rio Tintu da bespravno nastavi sa istraživanjem i testiranjem prljavih tehnologija prerade minerala u Srbiji i zagađuje našu

zemlju, naše reke i izvorišta vode“, saopštili su iz inicijative Ne davimo Beograd.

Iz Otvorene građanske platforme Akcija su od vlade zatražili da donese odluku "sa snagom zakona" o zabrani iskopavanja litijuma i bora, navodeći da će time biti onemogućeno "bilo kome drugom da nastavi tamo gde je Rio Tinto stao".

"Takva odluka je jedina garancija da ovo nije predizborni trik kojim je projekat Jadar samo odložen", naveli su iz Otvorene građanske platforme Akcija.

Ocenili su da borba za zdravu životnu sredinu "ni ovom pobedom nije gotova" i dodali da će "neko morati da odgovara što su batinaši sa mosta u Šapcu i odgovorni za poternice za advokatima, novinarima i maloletnicima i dalje na slobodi".

"Režim Aleksandra Vučića gubi podršku građana zbog toga što od Srbije pravi zemlju prljavih tehnologija i jeftine radne snage. Zajedno za Srbiju i Otvorena građanska platforma Akcija, kao deo koalicije 'Moramo' želi da se Srbija razvija drugačije i to će ponuditi građanima", naveli su u saopštenju.

Vlada Srbije ukinula je večeras uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit čime su, po rečima premijerke Ane Brnabić, poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto i njenu ćerku firmu Rio Sava eksplorejšn.

"Poništena su sva rešenja, sve dozvole, a ugovore nikad nismo imali", kazala je premijerka posle sednice vlade Srbije na vanrednoj konferenciji za novinare.

Dodala je da je ukinuta Radna grupa za implementaciju projekta Jadar čime su kako je rekla, ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i "stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji".

"Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno", kazala je premijerka.

Ona je pozvala ekološke organizacije koje su 12. januara predale zahteve vladi u vezi projekta kompanije Rio Tinto da preuzmu sve dokumente u vezi tog projekta i dodala da će im u analizi tih papira pomoći i njen kabinet.

 
 
 
 MarketingNajnovije vesti