Štenci psi Foto: piqsels
Srbija

Nelegalna trgovina domaćim životinjama, surovi biznis koji donosi zaradu od 300 miliona evra

Izvor: 
RTS Čet, 16/06/2022 - 09:06U Evropi je nelegalna trgovina domaćim životinjama, naročito rasnim psima, odavno prisutna. Svake godine na desetine hiljada mladunaca pasa i mačaka ulaze ilegalno u Zapadnu Evropu iz Istočne Evrope i nažalost mnogi od njih ne mogu da prežive putovanje u užasnim uslovima, prerano odvojeni od majke. Ovaj surovi biznis je nešto o čemu se premalo priča, a ilegalna trgovinom se, kako smo saznali, bave i mnogi ljudi iz Srbije.

Putuju najčešće noću, sa lažnim ili falsifikovanim pasošima, bez vakcina, skriveni u prtljažniku, kamionima ili velikim torbama, u vozu, pa čak i u avionu. To je način na koji nelegalno stiže u Italiju i u druge delove Evrope, veliki broj mladunaca, putujući i po 12 sati.

U Italiji se prodaju odgajivačima, prodavnicama životinja ili privatnim vlasnicima koji žele da plate manju cenu za psa. Sve češća je i kupoprodaja preko interneta. To je pravi biznis koji donosi zaradu i do 300 miliona evra godišnje koji su vezani za ekonomsku vrednost životinja.

Mladunci koji u Istočnoj Evropi mogu da se kupe i za 30 evra u Evropi se prodaju i za 20 puta više, naročito kada se zemlja porekla iz Istočne Evrope pretvori u Zapadnu Evropu. Oko 50 odsto mladunaca ugine za vreme puta ili po samom ulasku u Evropu, a tako visoke cene kompenzuju taj gubitak.

Mladunci se rađaju u privatnim domaćinstvima ili čak u pravim fabrikama mladunaca u kojima se majke drže u malim kavezima samo za reprodukciju uz vrlo malo hrane i vode.

Mladunci tako bivaju odvojeni od majke sa 30-40 dana i transportovani u Evropu bez ikakve zdravstvene kontrole, a obzirom na tako rano odvajanje od majke oni posle imaju jako puno problema sa zdravljem, imuno sistemom, a ne tako često idu i u susret smrti zbog bolesti od kojih nisu vakcinisani.

Gde idu i odakle dolaze mladunci

Italija, zajedno sa Francuskom, Španijom i Holandijom, je zemlja koja je i krajnje putovanje ovih nedužnih životinja koje najčešće stižu iz Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke i Rumunije, a u nešto manjem broju i iz Srbije.

Odgajaju se u tzv. Puppy mills, intenzivna odgajališta u kojima izmučene majke donose na svet nove mladunce kao na fabričkoj traci. I majke i štenad bivaju držani u nehumanim uslovima i preneseni nelegalno u Evropu u takođe užasnim uslovima.

Najtraženije rase

Rase koje se najčešće viđaju u nelegalnoj trgovini su mali psi: bigl, pinčeri, jorkširski terijeri, buldozi i čivave, ali i jazavičari. Kada dođu u Evropu bivaju im napravljeni lažni pasoši u kojima piše da su rođeni na tlu Zapadne Evrope. Ne tako retko se lažira i pedigre, kao i vakcine kojima psi nisu podvrgnuti.

Tržište štencima na internetu

Širenjem novih tehnologija, ilegalna trgovina štenadima moguća je i na internetu. Stoga, uvek morate biti veoma oprezni kada konsultujete reklame na internetu koje nude prodaju životinja.

Ilegalna trgovina štenadima moguća je i na internetu

U tim, moguće lažnim oglasima, nema svakako naznaka da se radi o uvezenim štencima. To je još jedna preporuka da se usvajaju ostavljene životinje, a ne kupuju preko interneta.

Bolesni psi

Štenci uključeni u ilegalnu trgovinu kljukaju se lekovima da bi ih smirili tokom putovanja i da bi na taj način sakrili sve eventualne bolesti po dolasku u Evropu. Loše zdravstveno stanje će se na taj način videti tek kasnije zajedno sa simptomima, kada štenci budu već prodati kupcima koji o tome ništa ne znaju. Prema istraživanjima italijanskih novinara, oko četiri od 10 primeraka umire čak i pre svog petog rođendana.

Nažalost, situacija je veoma složena i često su granice između zakonitosti i nezakonitosti zaista zamagljene ili u svakom slučaju teško prepoznatljive od strane onih koji se ne bave trgovinom.

Zamislimo, na primer, običnu porodicu koja bi htela da kupi štene i koja se bezbrižno obraća odgajivaču ili pet šopu. Već neko vreme EU Dog Cat Alliance, koja uključuje oko 90 organizacija za zaštitu životinja, traži akcioni plan od Evropske komisije za efikasnu borbu protiv trgovine rasnim psima iz Istočne Evrope.

Lična iskustva

U razgovoru sa jednim bračnim parom koji živi u Italiji, ali veliki deo vremena provodi u Srbiji odakle je supruga, ispričali su mi da su želeli da kupe zlatnog retrivera u Beogradu, jer su u Italiji cene od oko 1.500 evra.

Gospođa nam je rekla da se za to odlučila, jer je trideset godina živela u Srbiji i da je ostala svakako bi tu kupila psa i nije smatrala da ide u susret ničemu riskantnom niti ilegalnom.

Nakon što je kontaktirala prodavca iz Uba sa svog italijanskog broja, stigle su slike predivnih štenaca koje su po odlasku u Ub i lično videli te odabrali štene. Štene je divno izgledalo, bilo je negovano i čisto. Prodavac je čak, kao u šali, rekao da bi mogli da naprave biznis i prodaju njegovih štenaca u Italiji na šta se par samo nasmešio i zaćutao.

Pre odlaska u Italiju predato im je štene koje je izgledalo sasvim drugačije, mršavo i prljavo i vidno bez snage. Štene je koštalo oko 400 evra što je za tri puta manje nego u Italiji, sa bugarskim pasošem i sa vakcinama koje, po mišljenju gospođe koja poznaje pse, nisu bile dovoljne.

Odgovor je bio da je to u Srbiji praksa, da Srbija ne može da izdaje pasoše koji važe u Evropskoj uniji pa iz tog razloga izdaje bugarske.

Nažalost, po samom prelasku srpsko-hrvatske granice štene je uginulo u rukama gospođe. Suprug je okrenuo kola, vratio se u Ub i predao preminulo štene prodavcu tražeći mu nazad novac koji je i dobio.

Ova priča je samo opomena da je potrebno biti vrlo pažljiv kada se radi o kupovini štenaca i dobro ispitati ko su prodavci, kakav je pedigre životinje i gde rastu, da li uz majku, u kojim uslovima, da ne bi proživljavali ovako dramatične trenutke.
MarketingNajnovije vesti