doktor, lekar Foto: Pixabay
Srbija

Nema dovoljno davalaca koštane srži u Srbiji, apeluje se na građane da pomognu

Izvor: 
FoNet/RTS Uto, 24/05/2022 - 11:41Predstavnica Instituta za transfuziju krvi Glorija Blagojević upozorila je da u nacionalnom Registru davalaca koštane srži ima oko 10.000 građana.
 
Blagojević je istakla da to nije dovoljno, jer je za obolele od hematoloških oboljenja i bolesti imunološkog sistema i metabolizma presađivanje koštane srži često jedini lek.
 
Objašnjavajući da je to razlog zašto je neophodno da bude više potencijalnih davalaca, Blagojević je za RTS rekla da je potraga za davaocem koštane srži mnogo kraća ukoliko se on nalazi u nacionalnom registru, što je presudno za lečenje bolesti u kome je vreme od krucijalnog značaja.
Blagojević je predočila da prijavljivanje u registar iziskuje samo mnogo dobro volje, a veoma malo vremena, a da do eventualnog doniranja mogu da prođu i godine.
 
Naglasila je da je davanje matičnih ćelija iz vene potpuno bezbedna i bezbolna procedura, u kojoj se koriste sterilni aparati za jednokratnu upotrebu i da ne može da izazove anemiju, jer se koštana srž brzo regeneriše.
 
"Druga procedura, davanje koštane srži iz bedrene kosti je bolna", ukazala je Blagojević i naglasila da davalac koštane srži sam bira proceduru po kojoj će donirati koštanu srž. MarketingNajnovije vesti