Radnici na građevini Foto: pixabay/ilustracija
Srbija

Neodgovornost nadležnih, uglavnom najčešći razlog nesreća na radu

Izvor: 
RTV Čet, 17/09/2020 - 14:05Neodgovornost nadležnih, uglavnom je najčešći razlog nesreća na radu, izjavio je resorni ministar Zoran Đorđević,prilikom obilaska jednog novosadskog gradilišta. Broj smrtnih slučajeva na gradilištima manji je nego lane, a u Republičkom Inspektoratu za rad, smatraju da veliki problem predstavlja i neefikasna kaznena politika.

Na srpskim gradilištima od početka godine stradala su 22 radnika. Uzrok nesreća u 95 odsto slučajeva je ljudski faktor.

Stevan Đurović,direktor Republičkog Inspektorata za rad kaže: "Od 2003-te godine do sada, na osnovu svih smrtnih slučajeva, mi nismo imali ni jedan slučaj da je neko kažnjen predviđenom kaznom,gde je uzrok ljudski faktor od 2 godine do 12 godina. Najviše kazne koje su izrečene su uslovne kazne na godinu dana."

Činjenicu da Inspekcija rada ne spava, dokazuje otkriće više od 57.000 radnika na crno, i preko 2.300 fantomskih firmi u poslednje 3 i po godine. Prekršajne i krivične prijave redovno se podnose, kažu u toj Inspekciji.Stevan Đurović,direktor Republičkog Inspektorata za rad navodi "Veliki broj, u nekih 56 odsto slučajave gde smo podneli krivične prijave, kao strana u postupku, nemamo povratne informacije šta se dešavalo, a kada su u pitanju prekršajne prijave,nama na godišnjem nivou 45 odsto prijava zastareva."

Ipak, resorni ministar Zoran Đorđević apeluje na odgovornost kada je reč o zdravlju i bezbednosti radnika i naglašava da zaštićenih nema.

"Niko neće biti aboliran, i naravno da ćemo mi raditi kontinuirano, i najviše ćemo da gledamo tamo gde država ima direktno ili indirektno uticaja, jer, kažem to je najbolji primer toga da želimo da uvedemo red. Setite se, kad sam došao na ovu dužnost da sam rekao jednu stvar, a tog principa se držim i danas: Ko se pozove na predsednika Vučića ili ministra za rad, da treba da bude kažnjen duplo više."

Problem su i neprijavljeni radnici iz inostranstva, kaže ministar, i podseća na to da je upravo zbog toga lane izmenjen zakon čime se znatno pojednostavljuju procedure u vezi sa prijavom stranih radnika.
MarketingNajnovije vesti