Tamiš Tomaševac Ilusrtacija/Foto: O. A.
Srbija

Niz tragedija na rekama i jezerima, za dva meseca voda odnela devet života

Izvor: 
RTS Uto, 25/08/2020 - 14:03Svake godine na vodotocima u Srbiji utopi se oko 80 ljudi. Najčešće su to deca poluplivači. Sada je, kažu u rečnoj policiji, rizik 200 puta veći, jer su reke ove godine više posećene. 

Najopasnije je kupanje oko slapova, splavova ili ispod mostova, a naročito na neuređenim kupalištima gde nema spasilaca. Za nepuna dva meseca, voda je zavila u crno osam porodica u Srbiji, odnevši čak devet života.

Poslednja u nizu tragedija, na našim rekama i jezerima u Srbiji, dogodila se u nedelju u Lazarevcu. Na jezeru Očaga, utopila su se braća D. M. (5) i D. M. (7), naočigled svojih roditelja. Majka i otac su, dok su se oni kupali, provodili vreme u plićaku, igrajući se sa njihovom mlađom sestrom.

Goran Radivojević, predsednik spasilaca Vojvodine, kaže da je rad na otvorenim vodama znatno teži nego rad na otvorenim bazenima.

Prema njegovim rečima, na bazenima je ograničen prostor i providna voda, dok je na otvorenim vodama sve promenljivo i otežani su uslovi za rad. 

Posebno je opasno konzumiranje alkohola, izlaganje suncu i nagli skokovi u vodu. Srce i krvni sudovi to ne mogu da izdrže. Naročito treba paziti na decu i na njihove vodene igre.

"Na svim kupalištima postoje određena pravila i ja bih apelovao na kupače da se tih pravila pridržavaju jer su ona pravljena da se njima pomogne. Posebno bih apelovao na roditelje sa malom decom da obavezno vode računa o svojoj deci", ističe spasilac Goran Lazić.

Takozvani izazovi tipa preplivljavanje reke ili jezera takođe kriju opasnost jer kupači često sebe precene pa na pola puta bi da odustanu.

Savet je da bez panike plutaju polako i potraže pomoć.
MarketingNajnovije vesti