Novac Foto: PickPik
Srbija

Nova ekonomija: Srbija se zadužuje još 340 miliona evra

Izvor: 
FoNet/Nova ekonomija Pet, 19/08/2022 - 11:00Srbija će emitovati dugoročne državne hartije od vrednosti ukupne vrednosti 340 miliona evra, objavila je Nova ekonomija pozivajući se na odluke Vlade u koje je imala uvid, i navela da će obveznice biti prodate putem direktne pogodbe sa kvalifikovanim investitorom.

Razlog za novo zaduživanje je finansiranje budžetskog deficita, refinansiranje dospelih obaveza na osnovu javnog duga, kao i finnasiranje tekuće likvidanosti i nabavka finansijske imovine, navodi se u odlukama koje citira Nova ekonomija.

Obveznice će biti emitovane 23. avgusta ove godine, a podeljene su na dve emisije.

Prva grupa obveznica, ukupne vrednosti 250 miliona evra, dospeva u avgustu 2025. godine. Druga grupa, vrednosti 90 miliona evra, dospeva u avgustu 2026. godine.

Dugoročne državne hartije od vrednosti biće registrovane kod nemačke banke Deutsche Bank Aktiengesellschaft koja će ujedno vršiti klliring i saldiranje.

Uredba o opštim uslovima za emisiju i prodaju državnih hartija od vrednosti na primarnom tržištu, kojom je omogućeno da Vlada može da obveznice prodaje i direktnom pogodbom sa kvalifikovanim investitorom, usvojena je u junu ove godine, podsetila je Nova ekonomija.
MarketingNajnovije vesti