Siniša Mali
Srbija

Nova odluka o doktoratu Siniše Malog ne znači da je postupak završen

Izvor: 
CINS Pet, 23/07/2021 - 23:05Odlukom da se odbiju žalbe Siniše Malog i odlazeće rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović postupak je vraćen FON-u na ponovno odlučivanje, a ne i završen, kako su to neki mediji preneli.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, za CINS kaže da dekan ovog fakulteta sada treba da donese odluku o izricanju mere Malom, ali da ne očekuje da će on to i uraditi.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu odbacio je 9. jula žalbu odlazeće rektorke Ivanke Popović i ministra finansija Siniše Malog na odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka iz oktobra 2019. godine, kada je Malom izrečena javna osuda zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorata, što je prethodilo njegovom kasnijem poništavanju.
Iako su provladini mediji ovu informaciju preneli kao da je Siniša Mali "pobedio" i da je proces praktično završen, profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić kaže da to nije tačno. 
 
Prema njenim rečima, ovo je samo izvršenje odluke Upravnog suda, kojom se dekanu FON daje rok od 30 dana da izrekne meru Siniši Malom zbog utvrđenog neakademskog ponašanja.
 
Zakon o opštem upravnom postupku propisuje da, ako dekan Milija Suknović ne postupi u roku, smatra se da je odbio da izrekne bilo kakvu meru, zbog čega se može žaliti na njegovo nepostupanje, što bi značilo nastavak postupka.
 
"Ja nekako naslućujem da on neće postupiti po tome, dosadašnje njegovo ponašanje je bilo takvo, on jednostavno ćuti", zaključuje Rakić Vodinelić.
 
Kako je CINS ranije pisao, više članova Nastavno-naučnog veća FON je tražilo da se glasa o plagijatu Malog, kao i da se u odluci o javnoj osudi doda da je prekršen član Kodeksa profesionalne etike koji se odnosi na plagiranje, ali je Suknović ove zahteve ignorisao.
 
Siniša Mali je doktorat, pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restruktuiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvarni rezultati u Srbiji", odbranio na FON-u 2013. godine. 
 
Prve sumnje u plagijat pojavile su se u julu 2014. godine, kada je Raša Karapandža, profesor sa Evropske škole za biznis iz Nemačke, na sajtu Peščanika objavio da je Mali uzimao delove teksta iz tuđih doktorskih disertacija i naučnih članaka ali i sa Vikipedije i sajta Agencije za privatizaciju.
 
Nakon toga krenuo je proces koji traje godinama. Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu je 21. novembra 2019. utvrdio neakademsko ponašanje, "jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora". Na osnovu ove ocene je Senat Univerziteta u Beogradu, u decembru iste godine, jednoglasno poništio doktorat.
 

 

 

 
MarketingNajnovije vesti