Foto: pixabay
Srbija

Nova školska godina – stari problemi: Šta roditelji i nastavnici mogu da očekuju

Izvor: 
N1 Uto, 30/08/2022 - 11:09U novu školsku godinu đaci, roditelji i nastavnici ulaze sa istim problemima, slažu se gošće Novog dana Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, i Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon". "Poučeni iskustvom iz protekle tri godine u vezi sa kovidom, mislim da su nastavnici navikli na sve", kaže Ilić. "Tržište udžbenika je podređeno onima koji mogu da manipulišu tim tržištem. Ja sam ubeđena da možemo sebi da priuštimo besplatne udženike, ali raspodela sredstava u budžetu mora biti drugačija", naglasila je Macura.

Za dva dana počinje nova školska godina. Kako je već i ranije najavljeno iz Ministarstva prosvete, nastava će se odvija regularno bez ikakvih kovid mera. Zbog početka nove školske godine roditelje više brinu nova poskupljenja, jer se prebrojavaju i preračunavaju da li će imati dovoljno novca da opreme decu za školu. Jedan broj nastavnika ponovo će prvi dan škole provesti u štrajku. Sa kakavim sve izazovima i planovima novu školsku godinu dočekuju đaci, nastavnici i roditelji?

Na pitanje da li je sve spremno za početak nove školske godine, Ilić kaže da, kao roditelj, jedva čeka da škola počne i da se „sve ustali“.

„Poučeni iskustvom u protekle tri godine vezano za kovid, mislim da su nastavnici navikli na sve. Ja sam roditelj dva blizanca, jedva čekam da krene školska godina i da se nekako ustali. E sad, dokle će to trajati, do zavisi od stručnog tima“, rekla je Ilić.

Macura je zabrinuta jer epidemioloških mera – nema.
MarketingNajnovije vesti